سلسله یادداشت های موفقیت در آزمون کارشناسی ارشد۹۵ نوبت هشتم : روش های مطالعاتی

به نام خدا


pdf


در جلسات گذشته به ترتیب آشنایی با آزمون،  دانشگاهها، استراتژی موفقیت، برنامه ریزی و منابع مطالعاتی را به تفصیل بررسی نمودیم . پس از تعیین استراتژی و زمان بندی و انتخاب منابع ، اکنون زمان مطالعه ی صحیح و با کیفیت فرا رسیده است . درواقع پس از آماده نمودن شرایط و امکانات مورد نیاز ( که امری شخصی و سلیقه ای است ) ، هرداوطلب باید به واقع فعل خواستن را صرف نماید . دراین یادداشت ، متداول ترین روش های صحیح مطالعه را مورد بررسی قرار می دهیم .

اول ) روش اجمالی یا کلی خوانی

دراین روش داوطلب کنکور، پس از انتخاب منبع مطالعاتی خود، مطالب مهم و اساسی کتاب یا جزوه را در یک زمان کوتاه و باسرعت زیاد مطالعه می نماید تا آشنایی کلی نسبت به محتوای کتاب یا جزوه بدست آورد . حداکثر زمان لازم برای اجرای این روش بسته به صفحات کتاب یا جزوه می تواند حداقل ۴ ساعت و حداکثر ۱۲ ساعت باشد .

دراین روش مطالعه،  داوطلب :

۱- از جزییات مطالب صرفنظر می کند .

۲- بیشتر به عناوین ، سرفصل ها ، نمودارها و ... توجه می کند .

۳- به کلماتی که با حروف درشت یا با فونت متفاوت نوشته شده ، دقت بیشتری می نماید .

۴- اهمیت مطالب و نکات مهم را در می یابد .

۵- دشواری یا آسانی مطالب را می سنجد .

۶- وقت لازم را برای مطالعه ی صحیح هر کتاب یا جزوه حدس می زند .

توجه : این روش بیشتر برای مطالعه ی منابع و کتب اصلی و مرجع استفاده می شود . مثلاً اگر منبع مورد مطالعه ، جلد اول کتاب آیین دادرسی مدنی دکترعبداله شمس می باشد ، استفاده از این روش برای آگاهی یا دسترسی به نکات فوق الذکر بسیار مفید خواهد بود .

دوم ) روش سریع خوانی یا عبارت خوانی

دراین روش خواننده به چشم خود عادت می دهد تابه جای توقف به روی یک یک کلمات ، تمرکز خودرا بر روی گروه کلمات انجام بدهد . دراین صورت میدان دید وسیع تر می گردد و چشم حرکت سریع تری خواهد داشت . با تمرین این روش ، داوطلب انرژی کمتری را صرف یادگیری می نماید و بازدهی بیشتری خواهد داشت . برای ارتقاء افزایش یادگیری ، مطالعه از منابع آسان به

 

منابع سخت ، دراین روش پیشنهاد می شود . به عنوان مثال اگر داوطلب در ابتدا جزوه ی خودآموز یا نکات طلایی آیین دادرسی مدنی را به روش سریع خوانی یا عبارت خوانی ، مطالعه نماید هنگامی که سراغ کتاب آیین دادرسی مدنی دکترعبداله شمس می رود ، سرعت مطالعه و توان یادگیری او به نحو چشمگیری افزایش می یابد .

سوم ) روش دقیق خوانی

هدف از به کارگیری این روش ، درک کامل مطالب خوانده شده و نگهداری آن به طریق منظم و منطقی در حافظه است که یادآوری و بازشناسی مطالب برای استفاده های بعدی امکانپذیر باشد . در این روش ، خواننده به حاشیه نویسی یا علامت گذاری می پردازد . درواقع داوطلب دراین روش دقیق خوانی ، نکات مهم را با خط کشیدن یا دایره کشیدن مشخص می کند و در مواردی نیز مطالب مهم تر را خلاصه نویسی می نماید . به طورکلی دراین روش ، داوطلب از یک یا تمام مهارت های ذیل استفاده می کند :

الف . یادداشت برداری

برخی از داوطلبان عادت دارند که ابتدا موضوع یا مبحث موردنظر را بخوانند ، سپس خلاصه و چکیده آن را به زبان خود و به روش ساده تری یادداشت نمایند . هرچند دراین روش ابتدا سرعت مطالعه پایین می آید لیکن در دوره های مطالعاتی بعدی ، هم یادگیری و هم سرعت مطالعه به نحو فوق العاده ای افزایش می یابد .

ب . خط کشی

دراین روش ، داوطلب هنگام مطالعه ی کتاب یا جزوه ، زیر نکات مهم را خط می کشد یا با ماژیک رنگی آن را مشخص می نماید . البته برای استفاده از این روش ، در ابتدا باید مطالب مطالعه و مفهوم آن کاملاً درک شود .

ج . کلید یا کلمه کلیدی

دراین روش ، ابتدا مفهوم و عبارت کلی خوانده می شود و پس از درک آن ، از یک کلمه کوتاه یا پرمعنا که بیانگر و یادآور آن مطالب است استفاده می شود . به عبارت دیگر به محض دیدن آن کلمه یا عبارت کوتاه ، داوطلب تمام نکات و مفاهیم مرتبط به آن را در ذهن خود مرور می نماید .

د . طرح شبکه ذهنی یا سازماندهی مطالب

این روش ، شیوه ای مطلوب برای به خاطر سپردن ، درک و فهمیدن مطالب ، سازماندهی و دسته بندی آنهاست . بنابراین درهنگام مطالعه ی یک مبحث ، در ابتدا باید موضوع مشخص شود و بعد نکات اصلی و سپس نکات فرعی مشخص گردد . اگر داوطلب پس از یادگیری و درک مطلب ،آن را سازماندهی و شبکه ای نماید ، در یادآوری آنها سرعت بیشتری خواهد داشت .

پس دراین روش داوطلب باید سه گام مهم بردارد :

 

گام اول : موضوع اصلی را مشخص کند و آن را به خوبی بفهمد .

گام دوم : نکات مهم و اصلی که تشکیل دهنده « موضوع اصلی » بحث است را یاد بگیرد و بنویسد .

گام سوم : نکات فرعی و جزیی مرتبط با « موضوع اصلی » را نیز شناسایی نموده و آنها را نیز بنویسد .

نکات مهم :

۱- استفاده از تمام یا برخی از روش های مطالعاتی فوق الذکر می تواند ضامن موفقیت داوطلب باشد لیکن آنچه که در همه ی روش ها باید رعایت شود ، فراهم کردن محیط مناسب برای مطالعه است . منظوراز محیط مناسب ، مکانی است که آرام ، ساکت و دور از عوامل مزاحم محیطی باشد . وجود محیط مناسب باعث تمرکز بهتر روی موضوع مطالعه می شود .

۲- درهنگام مطالعه باید موضوعات و مسائل مختلف و مزاحم را از ذهن خود دور نمایید زیرا باعث آشفتگی فکر و برهم خوردن تمرکز خواهد شد . پس اگر هنگام مطالعه ، تمرکز نداشتید ، مطالعه را کنار بگذارید و هرزمان که علاقمند و متمرکز شدید ، مطالعه را آغاز نمایید .

۳- استفاده از تقویم مطالعاتی یا زمان بندی مطالعه ، نقش بسیار مهمی در یادگیری داوطلبان دارد . به همین دلیل ، خودرا مجبور کنید در یک محدوده ی زمانی مشخص ، مباحث دسته بندی شده را مطالعه نمایید .

۴- به ازای هر ۴۵ دقیقه مطالعه ی مفید ، حتماً ۱۵ دقیقه استراحت نمایید .

۵- درهنگام مطالعه باید ستون فقرات راست باشد . بنابراین از مطالعه در حالات خمیده یا درازکش یا لم داده جداً خودداری کنید .

۶- نور محل مطالعه باید مناسب باشد تا مانع از خستگی زودهنگام چشم های شما باشد .

۷- درهنگام مطالعه ، تنفس مناسب و منظم داشته باشید . این امر مانع از خستگی زودهنگام خواهدبود .

۸- اگر ساعات زیادی ( مثلاً ۷-۶ ساعت ) در روز مطالعه دارید حتماً روزی نیم ساعت ورزش کنید ولو یک پیاده روی ساده چون به گردش خون شما کمک می کند .

خاتمه : دراین یادداشت ، روش های متداول مطالعاتی تقدیم شما داوطلبان گرامی شد . با جمع بندی یادداشت های اول تا چهارم ، اطلاعات و امکانات و ابزار لازم برای موفقیت شما تعریف و ارائه شده است . بنابراین اکنون وقت مطالعه و تلاش هدفمند و منسجم است . پس گام اول را محکم بردارید . برای شروع خوب لازم است :

۱- هدف از مطالعه ی خودرا مشخص کنید ( مثلاً قبولی در آزمون کارشناسی ارشد۹۵ ) .

 

















































































































































































































روزهای هفته حقوق مدنی آیین دادرسی مدنی حقوق تجارت متون فقه متون حقوقی سایر مطالعه روزانه خواب امور شخصی
روز اول زمان پیش بینی شده
زمان اجرا
روز دوم زمان پیش بینی شده
زمان اجرا
روز سوم زمان پیش بینی شده
زمان اجرا
روز چهارم زمان پیش بینی شده
زمان اجرا
روز پنجم زمان پیش بینی شده
زمان اجرا
روز ششم زمان پیش بینی شده
زمان اجرا
روز هفتم زمان پیش بینی شده
زمان اجرا
جمع ساعات پیش بینی شده هفتگی
جمع ساعت اجرا شده هفتگی

 

۲- مدت ساعات مطالعه ی خودرا در هرروز و هرهفته تعیین کنید ( مثلاً حداقل ۶ ساعت در روز یا ۴۲ ساعت درهفته ) . به عنوان نمونه می توانیداز جدول برنامه ریزی هفتگی ذیل استفاده کنید .

 

۳- منابع مطالعاتی خودرا طبق یادداشت های نوبت (۵ – ۲ )  انتخاب کنید ( مثلاً کتب اصلی یا جزوات کمک آموزشی))

۴- روش مطالعاتی خودرا نیز انتخاب کنید ( طبق این یادداشت ) .

۵- ازهمین امروز با خانواده ی خود برنامه ی ۱۱۰ روز آینده را در میان بگذارید تا آنها نیز همکاری و همراهی مناسبی با شما داشته باشند.

۶- اولویت اصلی و مهم زندگی خودرا در  چندماه  آینده قبولی در آزمون کارشناسی ارشد۹۵ تعریف نمایید .

۷- تمام موانع و مشکلات در مسیر موفقیت خودرا شناسایی و به تدریج آنهارا برطرف کنید .

 

                                                                                                                                                                    موفق باشید


    محمد فرجی


مدیر مؤسسه فرهنگی طرح نوین اندیشه


                                                                                                                                                                       ۹۴/۱۰/۲۶