روانشناسی موفقیت ، نوبت (۳) : انسجام فکر و تمرکز

به نام خدا


روانشناسی موفقیت: مجموعه یادداشت های مدیریت فکر، جسم و روان برای رسیدن به اهداف 


   یادداشت نوبت سوم: انسجام فکر و تمرکز  


مقدمه


اراده و خواست، تصمیم و شناسایی هدف، برنامه ریزی هوشمندانه و نهایتا اقدام عملی منظم، منسجم و متمرکز عواملی هستند که ما را به رسیدن به موفقیت در هر زمینه ای رهنمون می شوند. در این میان چالشی که اغلب ما در طول دوره اقدام عملی با آن روبرو شده و باید با آن دست و پنجه نرم کنیم حفظ انسجام و تمرکز فکری، جسمی و احساسی بر روی وظیفه ایست که بر روی آن کار می کنیم. ناامیدی، ازدست دادن انگیزه، پراکندگی فکری، هجوم افکار منفی، بزرگتر از اندازه ی  واقعی دیدن مشکلات و موانع و نیز کوچکتر از واقع دیدن توانایی ها و مهارت های خود از جمله متداول ترین حالات روحی و روانی است که طی دوران طولانی آماده شدن برای آزمون های مهم، قدرت تمرکز و انسجام فکری را از ما گرفته  و در مواردی حتی  ما را فلج کرده و از ادامه مسیر بازمی دارند.  علاوه بر این عوامل، مشغله های ذهنی از قبیل چالشها و استرسهای احساسی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی و شاید مهمتر از آنها، استفاده بیش از حد از انواع  و اقسام وسایل ارتباطی و شبکه های اجتماعی  ما را از تمرکز بر روی وظیفه ی در دست و هدف بزرگی که دنبال می کنیم  منحرف کرده و ما را از موفقیت دور می کنند.  تمرکز فکری و حفظ آن در درازمدت، نیازمند تمرین و مداومت در آن و نیز پیروی دقیق از قوانینی است که برای خودمان تنظیم می کنیم.  دقیقا مانند ورزش کاران حرفه ای که برای شکستن رکوردهای قبلی، نیاز به تمرینات سخت داشته تا به فیزیک بدنی و مهارت لازم و مناسب برسند، ما  نیز برای رسیدن به تمرکز فکری و حفظ هرروزه آن نیاز به انجام تمرینات منظم داریم.  ارتباط یادآوری روزانه هدف بزرگ پیش رو، که قبولی در آزمون سال جاریست، با فعالیت برنامه ریزی شده برای هر روز، انگیزه ما  را برای انجام وظایف آنروز بالا می برد. سختی یادگیری مباحث درسی، با درنظر آوردن احساس شعف و هیجان ناشی از احساس قبولی در آزمون آسان شده و ما  را سرشار از انرژی و نشاط برای اتمام دروس آن روز می کند.  برای افزایش کیفیت تمرکز و نگهداری تمرکز به نکات زیر توجه  کرده و به اجرای آنها بپردازید:


فضای مناسب 


اهمیت اختصاص فضا و محیط مناسب و جذاب برای ساعات مطالعه ی خود را دست کم نگیرید. محیطی را انتخاب کنید که در عین آرام بودن دارای شرایطی باشد که راحتی جسمی و روحی شما را فراهم کند. این فضا را طوری طراحی و آماده کنید که دعوت کننده بوده و اجزائی داشته باشد که شما را برای کار و تلاش بیشتر و موثرتر تشویق کند. مثلا جملات تاکیدی و یا تابلوها و پوستر های مورد علاقه خود را به دیوار آن نصب کنید. این محیط خلاقیت شما را افزایش داده و فکرتان را برای پیدا کردن راه های بهتر برای فهم و یادآوری بهتر درسها تقویت می کند. سعی کنید در طول دوران آماده شدن فقط از این محیط برای درس خواندن استفاده کنید. درصورت یکنواخت شدن تغییراتی دلخواه در آن ایجاد کنید.


حذف عوامل مزاحم 


در زمان درس خواندن تمام وسایل ارتباطی خود را خاموش یا غیر فعال کنید. بطور مشخص تلفن همراه، تبلت و سایر وسایل الکترونیک خود و همه برنامه های آنها را در ساعات  مشخصی که درس می خوانید از دسترس خود دور کنید تا تمام حواس شما متمرکز روی درس باشد. شبکه های اجتماعی زیادی امروزه توجه و زمان از ما طلب می کنند. بسیار مهم است که زمان استفاده غیردرسی و غیرضروری از این شبکه ها را برای خود محدود کنیم  چرا که با هر پیام یا خبر جدید ذهن ما درگیر فرایند تولید فکر، پاسخ و واکنش می شود که مانعی جدی برای تمرکز فکری مان  خواهد بود.


تعریف اهداف کوچک و دست یافتنی 


هر روز تعدادی اهداف کوچک و دست یافتنی برای خودتان تعریف کنید و تلاش کنید که به آنها دست یابید. مثلا اتمام یک فصل از مطالب درسی. موفقیت در انجام این اهداف روزانه اعتماد بنفس شما را بالا برده و تمرین بسیار موثری برای بهبود تمرکز و افزایش زمانیست که فکر شما باید متمرکز روی درس و مطالب مربوط به آزمون باشد.  مباحث درسی مشکل را به قسمت های کوچکتر تقسیم کنید و هر روز و یا هر ساعت یکی از این قسمت های کوچک را فرابگیرید. در پایان هر مبحث یا هر ساعت مطالعه  جایزه ای کوچک، مثل گپ و گفتی با یک دوست و یا یک فنجان چای یا قهوه، برای خود درنظر بگیرید. همواره توجه و تمرکزتان بر روی پیشرفت ها و دست آوردهای  روزانه خود باشد و به محض ورود افکار مزاحم و منفی، آگاهانه توجه خود را روی دانسته ها و اندوخته های ذهنی خود معطوف نمایید.  با افزایش تعداد مباحثی که با موفقیت به پایان برده اید و جوایز کوچکی که به خودداده اید، ذهن شما به پیشرفت و موفقیت خو گرفته و اعتماد بنفس شما بطرز شگفت آوری بالا می رود.


ثبت دقیق پیشرفت ها 


با اندازه گیری و سنجش ابعاد مختلف حرکت خود بسوی قبولی در آزمون آشتی کنید! پیشنهاد می کنم حتما پیشرفت های کوچک هر روزه خود را در دفتر یادداشت خود و یا در یک فایل اکسل در کامپوتر خود ثبت کنید. با گذشت زمان از دیدن پیشرفت خود احساس رضایت و شادمانی خواهید کرد و به ادامه راه امیدوارتر از پیش میشوید. اگر دفتر یادداشت روزانه ندارید حتما همین امروز آنرا تهیه کنید و شروع به  نوشتن برنامه های اصلی و همینطور ریزتر زندگی خود و بویژه مراحل آماده شدن برای آزمون وکالت سال جاری کنید. با گذشت زمان این یادداشتها شما را به موفقیت های بیشتر و پیش گیری از اشتباهات گذشته رهنمون میشوند.


انسجام فکری 


بخاطر داشته باشید رسیدن به تمرکز فکری کارآمد نتیجه داشتن انسجام فکری است. برای بالا بردن انسجام فکری، هدف خود را بازشناسی کنید. موقعیت خود را در زندگی فعلی خود مرور کنید و اثرات و تغییرات مهمی  که قبولی در آزمون در زندگی شما بوجود خواهد آورد را برای خود برشمارید. قبول شدن در آزمون را در لیست «باید»های حتمی خویش جای دهید. برنامه ریزی درسی خود را مرور کنید. اهمیت اختصاص ساعتهای مشخص برای خواندن دروس لازم و اجباری را برای خود یادآوری کنید. دروس را به قسمتهای کوچک تقسیم کنید و هر یک را به صورت یک هدف کوچک برای خود تعریف کنید. در زمان برنامه ریزی شده تمام حواس خود را متوجه آن مبحث کنید و در پایان آنروز و یا در پایان هر ساعت مطالعه موفقیت خود را جشن بگیرید. فعالیت بدنی مثل دو یا رفتن به باشگاه بدنسازی وسپس صرف غذای دلخواه با خانواده یا دوستان می تواند جایزه خوبی برای شما باشد در پایان روزی پرنشاط و موفق!


توصیه های پایانی 


توانایی های خود را باور کنید.  بهانه های خود را به حداقل برسانید (نگاه کنید به یادداشت هفته قبل).  تمرکز خود را به حداکثر برسانید (یادداشت بالا را مرور کنید).  ورزش را یکی از«باید»های حتمی زندگی خود قرار دهید.  دروس مشکل را به قسمت های کوچک تقسیم کنید و هر روز یکی را با موقیت به اتمام برسانید. درپایان هر مبحث به خود جایزه کوچکی بدهید همراه با خواب و استراحت کافی.  امیدوار باشید و مراحل قبولی در آزمون را هر روز در ذهن خود مرور کنید.  پیشرفت های خود را بصورت روزانه در دفتریادداشت خود ثبت کنید. به دیگران کمک کنید و به انرژی مثبت جاری در جهان هستی ایمان داشته باشید. موفقیت  از آن شماست پس به سمت آن حرکت کنید!


بودا وثوق احمدی 


دوشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۵