به نام خدا


pdf


از بهمن ماه سال ۱۳۹۳، داوطلبان با انگیزه ها و اهداف متفاوت قدم در مسیر مطالعاتی جدید گذاشتند. اکنون پس از گذشت حدود پنج ماه روایت حال داوطلبان متفاوت از گذشته است. در این یادداشت مهمترین دلایل ناکامی گروهی از داوطلبان را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

اول) استراتژی غلط

بخشی از داوطلبان بدون توجه به توان و قدرت علمی یا امکانات و ابزار خود، استراتژی نامناسبی را تعریف می کنند. در واقع آنها به دور از واقعیت های موجود، مسیری را برای خود انتخاب می کنند که از همان ابتدا سرابی بیش نیست. چه بسا اگر هر داوطلب بر اساس شناخت دقیق از خود و امکانات و ابزار واقعی و موجود، استراتژی و هدف گذاری درستی انتخاب نماید، ادامه ی مسیر برای او متفاوت باشد.

 

دوم) برنامه ریزی نادرست

برخی دیگر از داوطلبان ممکن است، استراتژی درستی را انتخاب کرده باشند لیکن در برنامه ریزی، با واقعیات موجود همراه نبوده اند. مثلا داوطلبی که به دلایل مختلف حداکثر امکان ۴ ساعت مطالعه را داشته، در برنامه ریزی رویایی خود، روزی ۱۲ ساعت مطالعه را هدف گذاری نموده است و همین عدم توازن مطالعاتی و ناتوانی در اجرای برنامه، او را به تدریج دلسرد و ناامید ساخته و در نتیجه از ادامه ی مسیر، منصرف ساخته است.

 

سوم) انتخاب منابع مطالعاتی ناهمگون

گروه دیگری از داوطلبان متاسفانه در انتخاب منابع مطالعاتی، به شاخص ها و توانایی علمی خود بی توجه بوده اند. به عنوان مثال، داوطلب با سطح علمی «ضعیف یا متوسط»، منابع مطالعاتی داوطلبان با سطح علمی «عالی» را انتخاب و در برنامه ی مطالعاتی خود قرار داده که به عدم یادگیری یا عدم تسلط کافی بر منابع مذکور منجر شده است و همین امر، به تدریج او را دلسرد و نا امید نموده و از ادامه ی مسیر موفقیت خارج ساخته است.

 

چهارم) ضعف و ناتوانی علمی

بخش دیگری از داوطلبان بنابه دلایل مختلف از لحاظ علمی در سطح و موقعیت ضعیفی هستند لیکن در پذیرش این واقعیت صادقانه و منطقی برخورد نمی کنند. همین عدم پذیرش و در نتیجه، انتظار واهی از خود به تدریج آنها را در روند نتیجه گیری دچار مشکل نموده و عاقبت کار هم دلسردی و ناامیدی مفرط می باشد.

 

پنجم) تفوق و برتری دیگران

ممکن است گروهی از داوطلبان هیچ یک از ضعف های مذکور را نداشته باشند لیکن در مواجهه و رقابت با دیگران، به تدریج مغلوب و تحت تاثیر توان بیشتر آنها باشند. ممکن است برخی از این داوطلبان، عقب ماندگی را نپذیرفته و به شدت متاثر از آن شوند و در نتیجه ترجیح بدهند، از عرصه ی رقابت خارج شوند.

 

خاتمه:

دلایلی که در این یادداشت ذکر شد، گوشه هایی از دلایل و عوامل ریزش و خروج داوطلبان از عرصه ی رقابت و آزمون است. با این حال با توجه به مدت زمان باقیمانده می توان مجدداً با قدرت و توان بیشتر، به عرصه ی رقابت بازگشت. فقط کافیست این بار، با شناخت و آگاهی کامل و برداشت صحیح از خود، دیگران و شرایط حاکم وارد شویم. هنوز فرصت باقیست. ضمناً یادآوری چند نکته ضروری به نظر می رسد:

۱- دقت و تمرکز بالا، نقش مهمی در یادگیری و بهره وری مطلوب مطالعاتی دارد.

۲- یادگیری امری تدریجی است و نباید زود ناامید شد.

۳- تا پایان مهرماه فرصت دارید تا منابع مطالعاتی خود را به پایان برسانید.

۴- یک ماه برای مرور و جمع بندی نهایی مطالب کافیست.

۵- روحیه، اعتماد به نفس و خستگی ناپذیری در موفقیت داوطلبان بسیار حائز اهمیت می باشد.

 

موفق باشید


محمد فرجی


مدیر مؤسسه طرح نوین اندیشه


۱۳/ ۴/ ۹۴