یادداشت روز(۷۱): چالش های آزمون وکالت ۹۴

به نام خدا


 

pdf


آزمون وکالت ۹۴ در تاریخ ۶ آذرماه در ۲۳ کانون وکلای دادگستری برگزار شد تا حدود ۶۲ هزار نفر برای ورود به این حرفه به رقابت بپردازند. از این تاریخ به بعد، مباحث و موضوعاتی مطرح شد که به ترتیب آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.

اول) انتقاد از طرح برخی سوالات

پس از انتشار دفترچه ی سوالات، برخی از داوطلبان نسبت به طرح برخی از سوالات اشکلاتی وارد نمودند و اعتقاد داشتند که در درس حقوق تجارت و جزا، حداقل ۴ سوال ایراد دارد که اسکودا باید نسبت به آن حساسیت بیشتری داشته باشد.

دوم) تاخیر در انتشار کلید سوالات

معمولاً حدود سه هفته بعد از برگزاری آزمون وکالت، کلید سوالات منتشر می شد و داوطلبان فرصت اعتراض به کلید منتشره را داشتند. با گذشت زمان مقرر و عدم انتشار کلید، دغدغه ی داوطلبان آغاز شد خصوصا که جناب آقای کشاورز، ریاست محترم اسکودا، وعده ی اعلام نتایج تا هفتم دی ماه را داده بودند.

سوم) ابهام در اعلام نتایج آزمون

علیرغم اینکه، ریاست محترم اسکودا وعده ی اعلام نتایج را در تاریخ هفتم دی ماه داده بودند، بعداً در مصاحبه ای بیان فرموند که نتایج آزمون وکالت نهایتاً تا ۱۵ بهمن ماه اعلام خواهد شد.

چهارم) انتشار کلید و حذف دو سوال

پس از انتشار کلید سوالات، مشخص گردید، دو سوال از درس حقوق تجارت حذف شده است. البته حذف این دو سوال، موافقان و مخالفانی داشت لیکن عموم داوطلبان می توانستند اعتراضات خود را به سازمان سنجش فکس نمایند.

پنجم) شایعه پراکنی ها

از هفته ی گذشته به تدریج بازار شایعات در خصوص نحوه ی برگزاری آزمون و اعلام نتایج داغ شد و در فضای مجازی منتشر گردید که همین امر باعث تشدید اضطراب و نگرانی بیشتر داوطلبان شد. البته این قصه همچنان ادامه دارد.

ششم) آسیب شناسی

شاید برای بسیاری از داوطلبان و خانواده های آنها، این سوال مطرح باشد که آیا واقعاً نمی توان آزمونی را بدون حرف و حدیث برگزار نمود تا اینگونه با اعصاب و روان داوطلبان بازی نشود. در این مقال، توضیحات ذیل تقدیم می گردد:

الف) تقریباً از سال ۱۳۸۵، برگزاری آزمون وکالت با حرف و حدیث های روبرو بوده است. بنابراین اگر به سابقه ی طرح سوالات مراجعه شود، تقریباً نسبت به ۵ درصد سوالات همواره ایراد و اشکال وارد بوده است. البته در این سالها، مسوولین و طراحان محترم تغییر کرده اند لیکن اشکالات و ایرادات مرتفع نشده است.

ب) در خصوص انتشار کلید سوالات باید بپذیریم، اسکودا الزامی به انتشار کلید سوالات ندارد امّا اگر قرار است کاری را از روی رفع شبهه انجام بدهد نباید اثر معکوس داشته باشد. در این موضوع باید بپذیریم، اسکودا در یک موضوع کاملاً اختیاری، نمره ی منفی گرفت.

ج) در مورد اعلام نتایج، همانطور که آقای بهمن کشاورز، بیان فرمودند ایشان از محتوای قرارداد با سازمان سنجش اطلاعی نداشتند و اعلام تاریخ (هفتم دی ماه) براساس رویه سالهای گذشته بوده است(دقت داشته باشید که نتایج آزمون وکالت معمولاً در فاصله چهل روز پس از آزمون اعلام می شده است).

د) اما در مورد حذف دو سوال درس حقوق تجارت باید به نظر اسکودا، احترام گذاشت. به هر حال اگر مجموعه ای مرتکب خطای اداری می شود، در مرحله ی اول باید نسبت به اصلاح آن عمل اقدام نماید. هر چند حذف دو سوال برای اسکودا، نمره ی منفی دارد لیکن بابت پذیرش خطا و اشتباه در طرح سوالات، شایسته ی تشویق هستند.

ه) روند مذموم و ناپسند شایعه پراکنی، متاسفانه در سالیان گذشته نیز وجود داشته لیکن با توسعه و گسترش استفاده از فضای مجازی و دسترسی آسان به اخبار، تاثیرگذاری آن بیشتر شده است البته باید، بپذیریم، برخی اشکالات اسکودا و اطلاع رسانی نامناسب هم در تشدید این وضعیت موثر بوده است.

هفتم) سخنی با داوطلبان محترم

اینجانب از سال ۱۳۷۷ ،  همراه با آزمون وکالت و سایر آزمون های حقوقی، بیش از ۱۰۰ آزمون را تجربه کرده ام. استرس و اضطراب، در ذات هر آزمون و رقابتی نهفته است. حال اگر اشکالات یا ایرادتی هم وجود داشته باشد باعث تشدید آن خواهد بود لیکن ذکر نکات ذیل را بی فایده نمی دانم:

۱-صرفنظر از پذیرش برخی ایرادات، باید به مسوولین و مجریان برگزاری آزمون اعتماد نماییم زیرا هیچ گونه سوءنیت یا عمدی در بروز اتفاقات فوق الذکر وجود نداشته است.

۲- در هر امری که نیروی انسانی وجود داشته باشد، احتمال خطا یا اشتباه وجود دارد. تغییر طراحان و مسوولین آزمون ها و وجود برخی اشکالات و ایرادات، موید این ادعاست.

۳- تخریب اسکودا یا زیر سوال بودن آن، مشکل امروز را حل نمی کند زیرا در گذشته هم این موارد بوده است. به نظر می رسد، اسکودا باید بدنبال روش جدیدی در نحوه ی برگزاری آزمون وکالت باشد تا این اشکالات و ایرادات را به حداقل برساند.

۴- دیر یا زود نتایج آزمون وکالت ۹۴ اعلام و تکلیف داوطلبان هم مشخص خواهد شد. ایرادات و اشکالات آزمون وکالت شاید اگر بیانگر به زیان حداکثر دو درصد داوطلبان باشد لیکن بیش از ۹۵ درصد داوطلبان باید دلیل عدم موفقیت خود را در جای دیگری جستجو نمایند. متهم نمودن یا مقصر دانستن اسکودا در عدم موفقیت، ادعایی اشتباه و غیرقابل قبول خواهد بود.

خودمانی: این نوشته می تواند موافقان یا مخالفانی داشته باشد. درصدد تایید یا تکذیب دیگران نیستم. به همین دلیل از کاربران محترم درخواست دارم از اظهار نظر در خصوص این نوشته جداً خودداری فرمایند. این مطالب را صرفاً براساس تجربیات و وقایع سالهای گذشته عرض کردم تا داوطلبان بدانند رویه در گذشته به چه صورت بوده است. بسیاری از داوطلبان از این روزها، به عنوان روزهای تلخ زندگی خود یاد می کنند ولی به عنوان برادر کوچکتر، آرزو می کنم خداوند به همه ما سعه ی صدر و آستانه ی تحمل بسیار زیادی عطا فرماید زیرا اتفاقات آینده، نظر ما را در خصوص این روزها تغییر خواهد داد.

 

موفق باشید


محمد فرجی


مدیر موسسه فرهنگی طرح نوین اندیشه


۲۱/ ۱۰/ ۹۴