شرایط استقلال قضات فراهم شود

حجت الاسلام علیرضا امینی روز چهارشنبه در مراسم تحلیف 102 نفر از کارآموزان قضایی با گرامیداشت یاد و خاطره شهید بهشتی از وی به عنوان معمار قوه قضاییه نام برد و افزود: شهید بهشتی نقش به سزایی در تدوین قانون اساسی داشت و اساس قوه قضاییه را بنا گذاشت و امروز وامدار زحمات وی در شکل گیری کل نظام و قانون اساسی هستیم.

وی خطاب به کارآموزان در مراسم تحلیف گفت: در این مراسم در پیشگاه خداوند و قرآن کریم سوگند یاد می کنید که پاسدار عدالت و قسط در جامعه باشید.

حجت الاسلام امینی افزود:محتوای این سوگند پاسداشت استقلال قضایی و قسم به رعایت عدل و استقلال خود در مقام قضایی است.

وی گفت: تمام فضایل برای قضات خود را در استقلال قاضی نشان می دهد و تمام تلاش ما در قوه قضاییه باید این باشد که این ویژگی در قوه قضاییه حفظ شود.

معاون نیروی انسانی قوه قضاییه با بیان این که استقلال قوه قضاییه در برابر عوامل بیرونی باید حفظ شود، افزود: البته استقلال یک معنای حقوقی دارد ولی آنچه مهم است استقلال در مقام عمل است که نسبت به هرگونه عامل تاثیرگذار و محدود کننده در جامعه استقلال خود را حفظ کند.

حجت الاسلام امینی با اشاره به تعریف و نگاه قانون اساسی به قوه قضاییه گفت: در بعد اول رفتار متعارف قضات برای رسیدگی به شکایات و رفع خصومات در محاکم و دادسراها است ولی وجه دیگر که نقش مهمتری دارد نقش ناظر، تعدیل و کنترل کننده این قوه بر مجموعه نظام است و هرچه این فرآیند قوی تر باشد، نقش بیشتری در سلامت جامعه خواهد داشت.

وی با بیان این که به تعبیر اندیشمندان این قرن، قرن قوای قضاییه است، گفت: در دنیا، دستگاه قضایی نقش ضمانت اجرای قانون را دارد و امروز قوانین زیادی در جوامع وضع شده است و هرچه نظارت بر اجرای این قوانین بیشتر باشد، خروجی نظام نیز به مراتب بهتر خواهد بود.

معاون نیروی انسانی قوه قضاییه با بیان این که در تمام دنیا برای کار قضاوت اهمیت و شرافت خاصی قائل هستند، افزود: حتی در کشورهایی که نظام سلطنتی دارند، احکام قضات توسط بالاترین شخص صادر می شود.

وی استقلال در قوه قضاییه را وجه تمایز این قوه با سایر قوا ذکر کرد و گفت: این مساله در عین حال نقطه خطر، آسیب و سختی کار قضاوت هم محسوب می شود و بنابراین قاضی باید طوری حکم بدهد که اراده خود را برقانون غلبه ندهد.

حجت الاسلام امینی با بیان این که استقلال قضایی با میزان دانش قضات در ارتباط است، گفت: کار قضاوت کار دانش محور و دانش بنیان است و قاضی باید در مورد یک مساله نظر داشته باشد تا بتواند تصمیمی منطبق بر قوانین بگیرد.

وی گفت: کار قضایی علاوه بر این که کار علمی است، در عین حال یک کار ارتباطی سنگین و پردامنه است و قاضی با اقشار مختلف جامعه در ارتباط است و موفقیت در این کار نیاز به قدرت ارتباطی بالا می خواهد.

حجت الاسلام امینی افزود: یک قاضی همچنین باید به نقش تصمیم های خود در جامعه نیز توجه کافی داشته باشد چرا که صدور یک حکم می تواند بازتاب های مختلفی در جامعه ایجاد کند و در کلام آخر این که اگر در نظام قضایی عقلانیت حاکم باشد در پیشبرد نظام تاثیر فراوانی خواهد داشت.

درابتدای این مراسم نیز حجت الاسلام سید توحید عاملی قائم مقام مرکز آموزش قوه قضاییه گفت: در این مراسم 102 نفر از کارآموزان قوه قضاییه که در دوره های 188، 189، 190 و 191 تهران و دوره 14 تبریز شرکت کردند، حضور دارند که مراحل جذب، آموزش و گزینش را سپری کردند.

وی افزود: تعداد 36 نفر از این کارآموزان از طریق جذب اختصاصی، 45 نفر به صورت جذب عادی و 21 نفر نیز از طریق دانشگاه علوم قضایی وارد شدند.

حجت الاسلام عاملی همچنین به برگزاری دوره های آتی قوه قضاییه اشاره کرد و گفت: 2 آزمون در 23 تیرماه ویژه داوطلبان حوزوی و 30 تیرماه برای قضات شورای حل اختلاف برگزار می شود و همچنین آزمون عمومی در آبان ماه برگزار خواهد شد.

در پایان این مراسم کارآموزان قضایی مراسم تحلیف را اجرا کردند و نفرات برتر دوره های آموزشی لوح تقدیر دریافت کردند.