دوم ) اصول بهداشت حافظه
سوال اساسی اینست که چگونه می توان حافظه ی بهتری داشت ؟ یادگیری و حفظ مطالب به چند صورت امکانپذیر است ؟
ذهن هر انسانی همچون سایر اعضای بدن احتیاج به مواد غذایی و مراقبت دارد . به منظور سلامتی و جلوگیری از فرسودگی زودرس حافظه باید موارد بهداشتی ذیل را رعایت نمایید :
۱- تاثیر تغذیه مناسب در حافظه
اولاً به خاطر داشته باشید، پرخوری و تغذیه سنگین، فعالیت ذهنی شما را سست و محدود می کند. ثانیاً مواد غذایی چون جوانه ی گندم ، لبنیات ، بادام ، گردو ، فندق ، سبزیجات و تخم مرغ می تواند تغذیه مناسبی برای مغز شما باشد . به علاوه تا حد امکان از مصرف زیاد چربی ، نان و قند پرهیز کنید .
۲- تاثیر دخانیات در حافظه
استفاده از سیگار و دخانیات نه تنها موجب خستگی زودرس جسم و روان شما می شود بلکه عمل طبیعی سیستم حافظه تان را مختل می کند . بنابراین با عدم استفاده از آنها می توانید کارایی حافظه خود را بالا ببرید .
۳- تاثیر استرس در حافظه
استرس باعث رکود ذهن در مرحله ی فکر کردن می شود . استرس در دو مرحله مهم باعث اختلال در عمل حافظه می شود . یکی در مرحله ی ثبت اطلاعات و دیگری در مرحله ی یادآوری اطلاعات . پس سعی کنید از عوامل استرس زا تا حد امکان دوری نمایید .
۴- تاثیر استراحت روی حافظه
هنگام مطالعه نباید خسته باشید و اگر احساس خستگی کردید ، کمی استراحت کنید . سپس مطالعه ی خود را ادامه دهید . پس از یادگیری هم حتما استراحت کنید تا آموخته های شما مجال استحکام و پایداری در حافظه را پیدا کند .
۵- تاثیرآرامش در حافظه
تا حد امکان در هنگام مطالعه آرامش بیشتری داشته باشید . در اینصورت می توانید از حداکثر نیروهای مغز خود بهره ببرید و یادگیری و به خاطر سپاری را آسانتر کنید .
موفق باشید
محمد فرجی
مدیر مؤسسه فرهنگی طرح نوین اندیشه
۲۶/ ۱/ ۹۴