روانشناسی موفقیت نوبت (۵) : مثلث طلایی موفقیت

به نام خدا


روانشناسی موفقیت: مجموعه یادداشت های مدیریت فکر، جسم و روان برای رسیدن به اهداف 


   یادداشت نوبت پنجم: مثلث طلایی موفقیت 


سه گانه ورزش-تمرکز-زبان 

برای اکثر ما شنیدن و خواندن در مورد فوائد و محاسن بیشمار ورزش و فعالیت بدنی مطلب جدیدی نیست. همینطور بسیاری از ما به اهمیت تمرکزفکری و نیز اهمیت زبان و کلماتی که در گفتگو با خود و با دیگران بکار میبریم واقفیم. اما شاید کمتر در مورد اثر قدرتمند انجام همزمان و توامان این سه عامل در راه به انجام رساندن موفقیت آمیز امور شنیده یا خوانده باشیم. از سه گانه ی  ورزش، زبان و تمرکز می توان به عنوان مثلث طلایی موفقیت یاد کرد چرا که در موارد متعدد همزمانی انجام عملی این سه عادت منجر به پیروزیهای چشمگیر شده است. هرچند انجام جداگانه این فعالیت ها و عادتها به خودی خود این توان را دارد که تغییرات مثبتی در زندگی ما ایجاد کند، اما اثر آن به هیچ عنوان قابل مقایسه با زمانی نیست که این روشها را بصورت همزمان در زندگی روزانه ی خود مکررا بکار ببندیم. فعالیت ورزشی که منجر به بالا رفتن ضربان قلب ما برای حداقل پانزده دقیقه تا حداکثر یک ساعت در هر نوبت شود، موجب آزاد شدن ماده شیمیایی اندورفین در بدن شده که با اتصال به گیرنده های موجود در مغز باعث ایجاد شادابی و احساسی مثبت و ادامه دار می گردد. بعلاوه احساسات مثبت ناشی از حرکت جسمی موجب تشدید توان تصمیم گیری، تصویرسازی ذهنی برای موفقیت و نیز افزایش انگیزه برای ادامه راه میشود. اثرات مثبت این شادابی فکری و حس خوش آیند جسمی ناشی از آن، ذهن را برای تمرکز روی پروژه در حال اجرا آماده کرده و کیفیت تمرکز و سرعت رسیدن به آنرا به میزان زیادی افزایش می دهد. هرزمان که توجه وروان خود را بطور کامل روی پروژه کاری و یا هر بعد دیگری از ابعاد زندگی خود متمرکز کنیم، جریان پرقدرت انرژی جسمی و فکری به آن سمت گسیل خواهد شد. بسیار مهم است که توجه خود را مداوما  روی هدف، استعدادها و دانسته های خود  و نه بر روی ترس ها، نگرانی ها و کمبودها متمرکز کنیم . بیشتر ترسهای و دلنگرانی ها ناشی ازسطح پایین اعتمادبنفس ماست که بخش بزرگی از آن زاییده افکار، واژه ها و لغات زائد و مضریست که در ذهن و بر زبانمان جاری می کنیم. در نتیجه، ضلع سوم مثلث طلایی موفقیت به تغییر زبان و کلماتی  که در گفتگوهای روزمره با دیگران و با خود از آن استفاده می کنیم می پردازد. استفاده از کلمات مثبت و جملات انگیزه دهنده، موجب ماندگاری اثر اندورفین آزادشده پس از ورزش شده که به نوبه خود کیفیت و کمیت تمرکز و بازدهی ما را بالا می برد.

حذف واژه های منفی 

پایش لحظه به لحظه  کلماتی که در ذهن و بر زبانمان جاری می شوند و تصحیح و جایگزین کردن کلماتی که بارمنفی دارند، از زمره ملزومات ایجاد عادت استفاده همزمان از عناصر تشکیل دهنده مثلث طلایی موفقیت است. ارتباط تنگاتنگی بین استفاده از زبان و کلمات منفی و تولید و انبار کردن بهانه های ذهنی وجود دارد. ازاینرو با حذف تدریجی این کلمات از دایره لغات خود، قادر به غلبه بر موانع ذهنی مزمن خواهیم بود. بهتر است از همین امروز اقدام به پاکسازی زبان فکری و زبان مکالمه خود کرده و لغاتی که به هیچ وجه به پیشرفت شما کمک نمی کنند را برای همیشه کنار بگذارید. به همین منوال از این لحظه به بعد شروع به حذف سؤالات مضر ذهنی خود کنید. پرسشهایی نظیر «چرا این اتفاق همیشه برای من می افتاد؟» را از ذهن خود پاک کنید. نسبت به کلماتی که هرروز با خود تکرار می کنید حساس باشید. برخی کلمات و نحوه بیان آنها در قالب جملات قادرند احساسات شما را ظرف چشم برهم زدنی تغییر دهند. مثلا وقتی به خود میگوییم «باز دوباره اشتباه کردی»، «فکر نمیکنم بتونم همه درسها رو خوب بخونم»، «نباید خودم رو گول بزنم، خیلی عقبم نسبت به بقیه»، «متاسفانه سرعت خوندنم خیلی کند است و نمیرسم درسها را تمام کنم»، «چون نمی تونم برنامه رو درست پیاده کنم قبول نمی شم»،آرام آرام به مفهوم این جملات باور کرده و خود را محدود یا ناتوان می یابیم. این امر به خصوص زمانی خود نمایی بیشتری می کند که این جملات رو توام با خمودگی جسمی، بی تحرکی، ناامیدی، داشتن احساسات منفی و کمبود اعتمادبنفس با خود زمزمه می کنیم. سعی کنید این جملات را با جملات مثبت و تاکیدی که برای خود انتخاب می کنید جایگزین کنید. مثلا با خودتان تکرار کنید: «با اجرای دقیق و منظم برنامه ها، همه درسها رو در زمان باقی مانده تمام خواهم کرد»، «هرهفته پیشرفت محسوسی در فراگیری درسها خواهم داشت»، «استعداد، دانش و انگیزه بسیار بالایی  برای قبولی دارم و در روز آزمون بهترین بازده را خواهم داشت».

دو توصیه کاربردی 

توصیه اول اینکه از همین امروز تا هفته منتهی به آزمون هر هفته شرحی یک صفحه ای در مورد احساسات خودتان و وضعیت فعلیتان از لحاظ پیشرفت در برنامه درسی، انگیزه و اعتمادبنفس برای قبولی در آزمون در دفتر یادداشت خودتان بنویسید. درپایان هر یادداشت جملات خود را به دقت مرور کنید و ببینید به چه میزان از کلمات و لغات مثبت و یا منفی در نوشته خود و در مورد خودتان استفاده کرده اید. سپس واژه های منفی را با کلمات مثبت و امیدوار کننده جایگزین کنید. این تمرین را هرهفته بطور منظم تکرار کنید و روند بهبود افکار و زبان خود را در جهت مثبت و گرفتن نتایج موفقیت آمیز بسنجید و تحلیل کنید. اگر مایل بودید این نوشته ها رو برای من در یک ایمیل بفرستید که ارزیابی خودم را بصورت خیلی کوتاه و کاربردی برایتان بفرستم. توصیه دوم مربوط به توام نمودن سه عنصر ورزش، زبان و تمرکز یا همان  مثلث طلایی موفقیت است که در بالا به آن اشاره شد. اگر تا به امروز به هریک از این عناصر سه گانه توجه نداشتید و یا یکی از آنها را به تنهایی بکار می بردید، از امروز به بعد تلاش مضاعفی بکنید برای  اجرای همزمان این سه گانه. به فیزیولوژی بدن خود اهمیت زیادی بدهید چرا که احساسات مثبت و سرزندگی و طراوت بدنی موجب افزایش شدید انگیزه مثبت و اعتمادبنفس میشود. با تمرکز روی هدف و مرور هر روزه آن و نیز تمرکز روی نقاط قوت و پیشرفت ها، اعتمادبنفس خود را تقویت کنید. واژه ها، لغات و جملات مثبت تاکیدی که موجب دمیدن امید در ذهن و روانتان میشوند را برای خود بنویسید و هر روز آنها را باصدای بلند تکرار کنید. اهمیت اجرای این موارد گاهی از آگاهی واحاطه به ریز مطالب تخصصی درسی هم برای موفق شدن در آزمونها بیشتر است. با صلابت و پشتکار و سرشار از امید، به آماده کردن خود برای آزمون ادامه دهید و سوالات و نظرات خود را با ایمیل برای من بفرستید. آرزوی سلامتی و موفقیت دارم برای همه شما تا یادداشت هفته آینده.

بودا وثوق احمدی


دوشنبه ۷ تیر ۱۳۹۵