به نام خدا
فارغ التحصیلان رشته های حقوق قضایی و فقه و مبانی حقوق اسلامی ، حق شرکت در آزمون های شغلی و حرفه ای (وکالت، قضاوت و سردفتری ) و تحصیلات تکمیلی ( کارشناسی ارشد و دکتری) را دارند. عموم داوطلبان نیز حسب علاقه و نیاز خود در بیشتر آزمون های فوق الذکر ، شرکت می نمایند. حال سوالی که مطرح می گردد این است که اولویت بندی آزمون های حقوقی ، چه تاثیری در موفقیت داوطلبان خواهد داست که در این یادداشت به این موضوع مهم می پردازیم.
اول) معیار اولویت بندی
معیار اولویت بندی ، حسب شرایط شخصی ، علمی ، شغلی و خانوادگی داوطلبان متفاوت است که مهمترین آنها عبارتست از:
۱- احراز شرایط ثبت نام
هر آزمون ، شرایط و کیفییات خاص خود را دارد . بنابراین ، داوطلبان صرفنظر از علاقه یا نیاز خود باید آن شرایط را دارا باشند. مثلا دانستن مدرک فارغ التحصیلی ، شرط سن ، کارت معافیت خدمت برای آقایان و ... .
۲- وضعیت اشتغال
بخش قابل توجهی از فارغ التحصیلان حقوقی ، از داشتن کار یا شغل تخصصی خود محروم هستند لذا در انتخاب و اولویت بندی خود ، گزینه ی اشتغال برای ایشان امری مهم و حیاتی است.
۳- آرمان ها و آرزوهای فردی
برخی از داوطلبان در اولویت بندی ، تعصب و حساسیت های ویژه ای به آرمان ها و آرزوهای خود دارند که باید به آنها احترام گذاشت.
۴- زمان برگزاری آزمون
هریک از آزمون های حقوقی در تاریخ خاصی برگزار می شود. بخش قابل توجهی از داوطلبان ، در اولویت بندی خویش به آن توجه دارند.
دوم)اهمیت اولویت بندی
از آنجاییکه عموم داوطلبان ، در صورت احراز شرایط در تمام آزمون های حقوقی شرکت می کنند، موضوع اولویت بندی بسیار حائز اهمیت است لذا جهت اطمینان از اجرای کامل برنامه های مطالعاتی ، چاره ای جز اولویت بندی مذکور نداریم .
بدین ترتیب، با اولویت بندی صحیح و منطقی می توان با کیفیت قابل قبول در هریک از آزمون های حقوقی شرکت نمود.
سوم) نمونه ی رایج اولویت بندی
غالب شرکت کنندگان در آزمون های حقوقی ، می توانند از الگو یا نمونه ی متداول و رایج استفاده نمایند. به عنوان مثال ، فردی دارای مدرک کارشناسی حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی است و تمایل به شرکت در تمام آزمون های حقوقی را دارد . جهت هدایت صحیح این فرد جهت موفقیت در هریک از آزمون های حقوقی اولویت بندی ذیل ، پیشنهاد می گردد :
۱- آزمون وکالت ۹۴
معمولا این آزمون بیشترین استقبال را دارد و از لحاظ تاریخ برگزاری نیز مطلوب علاقمندان می باشد . بنابراین ، آزمون وکالت ۹۴ به عنوان (( پایه ی اساسی مطالعاتی )) انتخاب می گردد و سایر آزمون ها با آن منطبق و هماهنگ خواهد شد.
۲- آزمون قضاوت ۹۴
طبق رویه ی سنوات اخیر مرکز آزمون قوه قضاییه ، جذب عمومی قضات از لحاظ زمان بندی ، به آزمون وکالت نزدیک است. لذا داوطلبان این آزمون می توانند بر مبنای برنامه ی مطالعاتی خود در آزمون وکالت ۹۴ عمل کنند. لازم به ذکر است علاوه بر ۶ درس آزمون وکالت ، دروس حقوق اساسی و متون فقه نیز در آزمون قضاوت منبع طرح سوال هستند.
توجه: جهت مطالعه دروس حقوق اساسی و متون فقه حداکثر ۶۰ ساعت مطالعه ی مفید ، کافی است . بنابراین پس از انتشار آگهی ثبت نام آزمون قضاوت ، می توان دروس فوق را در برنامه ی مطالعاتی خود قرار داد.
۳- آزمون سردفتری اسناد رسمی
طبق اعلام نظر آقای دکتر تویسرکانی ، ریاست سازمان ثبت و اسناد و املاک کشور ، آزمون سردفتری اسناد رسمی در سال ۹۴ برگزار خواهد شد. تعیین زمان برگزاری آزمون و ظرفیت پذیرش در شهر های مختلف ، متعاقبا در آگهی ثبت نام ، اعلام خواهد شد. لذا جهت هرگونه فرصت سوزی ، فعلا به داوطلبان محترم پیشنهاد می گردد طبق برنامه ی آزمون وکالت دروس مشترک ( حقوق مدنی ، تجارت و جزا ) را مطالعه نمایندو پس ازانتشار آگهی ثبت نام ، فرصت برای مطالعه ی سایر دروس خواهد بود.
توجه: داوطلبانی که نگران کمبود فرصت و زمان مطالعاتی خود هستند می توتنند فعلا تا اعلام تاریخ آزمون ، روزی یک ساعت به مطالعه ی کتاب جامع حقوق ثبت موسسه طرح نوین اندیشه اختصاص بدهند . ضمنا ۱۲۰ ساعت مطالعه ی مفید و هدفمند درس حقوق ثبت(اسناد و املاک) برای پاسخگویی به سوالات این درس کافی خواهد بود.
۴- آزمون کارشناسی ارشد یا دکتری
تاریخ برگزاری آزمون های کارشناسی ارشد و دکتری معمولا از نیمه ی دوم بهمن تا نیمه ی اول اسفند می باشد لذا داوطلبان آزمون های فوق الذکر ، حداقل دو ماه مفید برای مطالعه ی دروس تخصصی آزمون (مثلا متون فقه یا متون حقوقی) خواهند داشت.
چهارم) موارد خاص
ممکن است ، برخی از داوطلبان با توجه به شرایط فردی خود ، فقط قصد شرکت در یک آزمون را داشته باشند . در این صورت پیشنهاد می گردد ، هرچه سریع تر آزمون اصلی و هدف خود را تعیین کنند و برهمان مبنا برنامه ی مطالعاتی لازم را تهیه و اجراء نمایند. بنابراین ، اگر داوطلبی، قصد شرکت در آزمون سردفتری را دارد ، پیشنهاد می گردد ، طبق منابع مطالعاتی آزمون سردفتری ( در سایت طرح نوین اعلام شده است)، برنامه ی جامع و کاملی را تعریف و اجراء نماید.
خاتمه: موفقیت و قبولی در آزمون های حقوقی ، کار سخت و پیچیده ای نیست لذا با اولویت بندی صحیح و منطقی می توان به ترتیب برگزاری هر آزمون ، برنامه ی مطالعاتی خود را تنظیم نمود. در این مسیر هدف گذاری ، اولویت بندی ، برنامه ریزی ،مدیریت زمان و تلاش و پشتکار داوطلبان بسیار مهم خواهد بود. ضمنا یاددآوری می شود ، حداقل روزی ۶ ساعت مطالعه ی مفید و منظم در ارتقاء سطح علمی داوطلبان ، حائز اهمیت بوده و نقش کلیدی در موفقیت آنها دارد .
موفق باشید
محمد فرجی
مدیر مؤسسه فرهنگی طرح نوین
۹ /۱۲/ ۹۳
کارگاه تخصصی حقوق مدنی(حضوری- رایگان) استاد: دکتر محمد حسین شهبازی مکان: نمایندگی های منتخب سراسر کشور توجه:جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام به نمایندگی های مجاز موسسه طرح نوین مراجعه فرمایید. |