موفقیت در آزمون های حقوقی ۹۵ نوبت (۱۲): نقش تمرکز در موفقیت داوطلبان

به نام خدا


سلسله یادداشت های موفقیت در آزمون های حقوقی ۹۵


نوبت (۱۲): نقش تمرکز در موفقیت داوطلبان


 pdf


بیش از یکصد هزار نفر از دانشجویان و فارغ التحصیلان حقوقی به طور سالیانه در آزمون های مختلف شرکت می کنند و بخش محدودی از آنها شانس قبولی و موفقیت دارند. صرفنظر از عواملی چون هدف گذاری، برنامه ریزی، انتخاب صحیح منابع مطالعاتی، روش صحیح مطالعه و ........ « تمرکز» یک عامل بسیار مهم و اساسی در قبولی داوطلبان می باشد که در یادداشت این هفته به آن می پردازیم:

 

اول) تعریف تمرکز

در یک جمله تمرکز عبارتست از: توانایی حفظ و نگهداری توجه روی موضوعی معین به صورت ارادی. تمرکز دارای اقسام درونی و بیرونی است. لازم به ذکر است تمرکز « ذاتی» نیست بلکه پدیده ای کاملاً « اکتسابی» است که در نتیجه ی تمرین، تکرار و اجرای برخی تکنیک ها به تدریج در افراد ایجاد می گردد.

 

دوم) تکنیک های ایجاد تمرکز

مطمئناً برای ایجاد تمرکز یک سری عوامل دخیل هستند لیکن مهمترین ابزار برای نیل به این هدف عبارتست از:

 

الف. ایجاد علاقه و انگیزه

مهمترین عامل برای رسیدن به هدف، علاقه و انگیزه می باشد. از جمعیت حدود ۶۰ هزار نفری شرکت کنندگان درآزمون وکالت، چه تعداد از آنها دارای انگیزه یا علاقه ی کامل در رسیدن به این حرفه هستند. شاید در رویای بسیاری از آنها، قبولی و ورود به حرفه ی وکالت وجود داشته باشد لیکن چه تعداد از آنها دارای انگیزه فراوان یا علاقمند به مطالعه و یادگیری دروس و مفاد آزمون هستند. پس هر چقدر علاقه و انگیزه شما بیشتر باشد در نتیجه، تمرکز و یادگیری تان بیشتر خواهد شد.

 

 

ب) حذف عوامل موثر در عدم تمرکز

به دلیل فشارهای درونی و بیرونی داوطلبان وتاثیر پذیری از محیط و اطرافیان، پیشنهاد می گردد عوامل موثر در عدم تمرکز به تدریج  بر طرف گردد. ساده ترین روش برای این کار « یادداشت نویسی » می باشد. به همین دلیل، تمام موضوعات موجود در ذهن را بر روی کاغذی نوشته و بدین ترتیب ذهن خود را تخلیه نمایید. به مرور زمان این عوامل و اندیشه ها، ذهن شما را ترک خواهند کرد و فضای ذهنتان برای مطالعه ی دقیق و مفید آماده خواهد شد.

 

ج) اختصاص وقت برای حذف نگرانی ها

بدون شک تنها دغدغه و نگرانی شما داوطلبان، قبولی در آزمون وکالت یا قضاوت نیست بلکه یک سری موضوعات هستند که علاوه براینکه شما را پریشان می کنند، تمرکز ذهنتان را نیز برهم می زنند. پس در این مواجهه، در هفته، اوقاتی را برای اندیشیدن و تفکر روی این موضوعات اختصاص بدهید و تا حد امکان آنها را حل کنید.

 

د) مطالعه ی مفید و هدفمند

شما نیز همانند داوطلبان موفق، وقتی را برای مطالعه ی خود اختصاص می دهید (شاید روزی ۷ تا ۸ ساعت و حتی بیشتر) ولی نتیجه ی کار متفاوت است. علت این تفاوت در نوع و روش مطالعه است. برای مطالعه ی مطلوب پیشنهاد می گردد:

۱- از مطالب یادداشت برداری کنید و نکات مهم و کلیدی هر درس را جداگانه ثبت کنید.

۲- در هنگام مطالعه ی قوانین، از روش حاشیه نویسی و عامتگذاری استفاده نمایید.

۳- نکاتی را که یاد نگرفتید را علامتگذاری کنید و در دوره های بعدی با دقت و تمرکز بیشتر تکرار کنید تا ملکه ی ذهن شما شود.

 

ه) محیط مطالعه

برای ایجاد تمرکز بیشتر محیطی را فقط برای مطالعه ی خود اختصاص بدهید و در این محیط فقط ابزار و امکانات مطالعه وجود داشته باشد. به تدریج ذهن و بدن شما با این محیط آشنا و همراه خواهد شد و در نتیجه قدرت یادگیری افزایش خواهد یافت.

 

 

و) حذف تکنولوژی

حتماً در زمان مطالعه، وسایل و ابزار مزاحم را از خود دور کنید. تلفن همراه، تلویزیون، تلفن و ... باید خاموش باشند. هر زمان مطالعه ی شما به پایان رسید می توانید زمان محدودی را برای استفاده از ابزار تفریحی خود اختصاص بدهید. دقت کنید زمان باید محدود باشد مثلاً یک ساعت در روز.

 

ز) سایر موارد

برای افزایش تمرکز مواردی دیگر چون ورزش، تغذیه مناسب، نور محیط مطالعه و ... می تواند مفید باشد.

خاتمه: ایجاد و پیدایش تمرکز، امری تدریجی است لیکن مطمئن باشید با رعایت موارد مندرج در این یادداشت، تمرکز ذهن شما بیشتر خواهد شد. با دستیابی به تمرکز بالا، مسیر موفقیت و پیشرفت خود را هموار خواهید ساخت.

 

 موفق باشید


 محمد فرجی


 مدیر مؤسسه فرهنگی طرح نوین اندیشه


  ۱/ ۳/ ۹۵