مالیات ۴۰۰ تومانی بر سیگار، خوب یا بد!؟

در حالیکه رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت اخیرا خواستار افزایش مالیات بر سیگار در بودجه سال ۱۳۹۹ شده و از درآمد ۲۴ هزار میلیارد تومانی در اثر وضع مالیات ۴۰۰ تومانی بر هر نخ سیگار خبر داده، رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی معتقد است این مالیات سهم ۲۰ درصدی سیگار قاچاق در بازار را "به شدت" افزایش خواهد داد.

 اخیرا علیرضا رئیسی - معاون وزارت بهداشت - اعلام کرده بود که ۲۰ هزار میلیارد تومان از درآمد ناشی از افزایش نرخ بنزین می‌توانست از افزایش ۱۰ درصدی مالیات بر سیگار تامین شود.

به گفته وی،"با توجه به اینکه افزایش قیمت بنزین ۱۰۰۰ تومانی به ۳۰۰۰ تومان، سالانه ۳۰ هزار میلیارد تومان درآمدزایی دارد، مالیات بر سیگار به تنهایی می‌توانست سالانه ۲۰ هزار میلیارد تومان درآمد به دنبال داشته باشد، اما مافیای سیگار اجازه این کار را نداد."

اما چند روز بعد محمدرضا تاجدار - رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی - با رد این صحبت‌های معاون وزیر بهداشت، ارائه برخی آمار و ارقام این چنینی از سوی وزارت بهداشت و دیگر سازمان‌ها و نهادهای مبارزه با مصرف دخانیات را "غیرواقعی" و ‌"بدون پشتوانه کارشناسی" توصیف کرد که این صحبت‌ها مجددا با واکنش بهزاد ولی‌زاده - رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت - روبه‌رو شد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مالیات بر خرده‌فروشی محصولات دخانی ۲۰ درصد است و اینکه این عدد باید به ۷۵ درصد قیمت خرده‌فروشی محصولات دخانی برسد تا شکل استاندارد جهانی به خود بگیرد، گفت: در صورتی که بر هر نخ سیگار ۲۰۰ تومان مالیات وضع شود، به ازای هر پاکت، 4000 تومان ایجاد درآمد از طریق مالیات خواهد کرد که در نهایت با توجه به حجم تولید هر نخ سیگار در کشور درآمد ۱۱هزار میلیاردی به ارمغان خواهد آورد. در نظر بگیرید که همین میزان مالیات اگر به ۴۰۰ تومان برسد، درآمد ۲۴ هزار میلیاردی به دنبال خواهد داشت که البته این رقم تنها شامل حال سیگار می‌شود و این ارقام ذکر شده جدای از مالیات بر توتون و تنباکو است.

در این رابطه رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: به نظر می‌رسد اطلاعات جدیدی که از سوی ریاست دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت، منتشر شده در راستای اصلاح مصاحبه قبلی معاونت محترم وزیر بهداشت انجام شده است؛ چراکه در مصاحبه جدید گفته شده در صورت وضع مالیات ۲۰۰ تومانی و ۴۰۰ تومانی به هر نخ سیگار سالانه به ترتیب ۱۱ و ۲۴ هزار میلیارد تومان برای کشور عایدات خواهد داشت.

وی افزود: با این وجود در این استدلال جدید یک نقطه تورمی وحشتناک نهفته است که منجر به تقویت سرمایه‌گذاری‌های کلانی می‌شود که تاکنون در کشورهای همسایه و برخی اقلیم‌های خودمختار برای تامین قاچاق سیگار مورد نیاز کشور ما در بخش تولید محصولات دخانی انجام شده است.

به گفته تاجدار، در صورت وضع مالیات ۴۰۰ تومانی برای هر نخ سیگار، قیمت خرده‌فروشی یک پاکت سیگار در گرید A به ۱۸ هزار تومان خواهد رسید که در پی آن ممکن است سهم سیگار قاچاق که در حال حاضر ۲۰ درصد از بازار است، افزایش چشمگیری پیدا کند.

وی با بیان اینکه آمار مصرف سالانه ۴۴ میلیارد نخ و تولید ۵۵ میلیارد نخ سیگار که از سوی ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت ارائه شده، با گزارشات ارائه شده از سوی مرکز آمار و مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات کشور مغایرت دارد، خواستار ارائه مستنداتی درباره آمار و ارقام ارائه شده مبنی بر خسارت ۳۰ هزار میلیارد تومانی به سلامت و ۱۱۰ هزار میلیارد تومانی  به بدنه دولت در اثر مصرف محصولات دخانی شد.

 ولی‌زاده در جدیدترین مصاحبه خود با بیان اینکه برخی افراد و انجمن‌ها با بزرگنمایی در میزان تقاضای سیگار در کشور به دنبال توسعه صنعت خود هستند،‌ مصرف سالانه سیگار در کشور را ۴۴ میلیارد نخ عنوان کرده و گفته بود که مصرف محصولات دخانی سالانه ۱۱۰ هزار میلیارد تومان ضرر به بدنه دولت وارد می‌کند که ۳۰ هزار میلیارد آن متوجه بخش سلامت کشور است.

این در حالی است که مرکز برنامه‌ریزی و نظارت بر دخانیات کشور در گزارشات ماهانه خود مصرف سالانه سیگار را ۶۵ میلیارد نخ در کشور عنوان کرده است.

تاجدار در پایان گفت: سیاست‌های وزارت بهداشت در راستای ایجاد محدودیت تولید و واردات قانونی تنباکوی معسل باعث شده بخش قابل توجهی از نیاز بازار از مبادی غیررسمی و به صورت قاچاق یا از طریق تولیدات جعلی تامین شود.