علی واحد متولد 1379 و دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و حقوق دانشگاه علامه طباطبایی است که در آزمون دکتری سال 1404 موفق به کسب رتبه 4 رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی شده است.
در ادامه مشروح گفت و گوی اختبار با علی واحد در خصوص منابع آزمون، زمانبندی، نحوه مطالعه و… را خواهید خواند:
لطفا خودتان را معرفی کنید و مختصری درباره پیشینه تحصیلی و شغلیتان بفرمایید.
اینجانب علی واحد متولد 1379 با مدرک سطح دو حوزوی و دانشجوی ترم آخر کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی، پس از قبولی با رتبه 5 در آزمون تشریحی قضاوت و سپس اتمام دوره کارآموزی قضایی با رتبه اول علمی در آزمون دکتری حاضر شدم.
انگیزهتان از تحصیل در مقطع دکتری چیست؟ چرا به کارشناسیارشد بسنده نکردید؟
علاقه به تدریس و پژوهش های عمیق تر و شناخت مبانی دیگر صاحب نظران.
از چه زمان و در چه شرایطی مطالعه را شروع کردید؟
از حدودا سه ماه قبل آزمون در شرایطی که به کارورزی در دادسرا و دادگاه ها مشغول بودم.
منابع و شیوه مطالعهتان به چه شکل بود؟
فقط روی منابع اصلی که عبارتند از شرح لمعه و اصول مظفر متمرکز بودم و برای مسلط شدن به مباحث خلاصه نویسی کردم.
همچنین تست های چند سال گذشته همواره مورد توجهم بود. از نظر زمانی میانگین روزی دو ساعت وقت میگذاشتم و این به این معنا نبود که هر روز لزوما باید دو ساعت وقت بگذاری! خیلی روزها اصلا مطالعه ای برای آزمون نداشتم و بعضی روزها شاید تا پنج ساعت مطالعه داشتم! البته انتخاب منابع امری نسبی است مثلا دوستانی که در عربی قوی نیستند طبیعتا باید به شرح و تلخیص های فارسی رجوع کنند.
منابع مطالعهتان را چطور انتخاب کردید؟
اوایل در گوگل جستجو می کردم ولی خب توجه به تست های گذشته منابع اصلی را مشخص می کند.
بیشتر روی چه منابعی سرمایهگذاری کردید؟
منابع اصلی یعنی شرح لمعه و اصول مظفر. بحث اصول عملیه رسائل نیز از منابع محسوب می شود، مخصوصا ادله برائت و احتیاط ولی شاید بتوان گفت تست های سالهای گذشته تا حدودی می تواند این بخش را پوشش بدهد.
در خصوص عربی به خاطر زمان کمی که داشتم فرصت نشد مبادی العربیه بخوانم و در آزمون بیشتر به ترجمه ها و نکاتی که از قبل بلد بودم اکتفا کردم چون در گذشته یک مدتی معلم عربی بودم.
در هر صورت دوستان باید به این درس بها بدهند؛ در بخش ترجمه تمرین کنند و به نوع افعال از حیث زمان و معلوم و مجهول بودن، ادوات شرط و … دقت کنند، و در بخش صرف و نحو به مبادی العربیه مراجعه نمایند.
برنامه مطالعهتان به چه ترتیبی بود؟
برنامه خاصی نداشتم، صرفا میدانستم که باید در عرض سه ماه این منابع را خوب مسلط باشم، پس خلاصه نویسی کردم که برایم بسیار ارزشمند است و حتی تا دو ساعت قبل آزمون همان خلاصه ها را مطالعه کردم.
سطح سؤالات آزمون امسال را چطور ارزیابی میکنید؟
سوالات فقه و عربی معمول و قابل انتظار بود ولی سوالات اصول به نظر نسبت به گذشته جزئی تر و سخت تر بود، می توانست بهتر و اصولی تر باشد. به عنوان مثال به نظر می رسد طرح دو سوال از نظرات صاحب فصول لزومی نداشته باشد.
برای ادامه تحصیل کدام دانشگاه را انتخاب کردید؟
طبیعتا دانشگاه تهران اولویت است ولی خب انتخاب دانشگاه امری است شخصی و نسبی؛ مثلا برای دوستانی که ساکن شیراز، مازندران یا مشهد هستند انتخاب دانشگاه مشهد، بابلسر و شیراز کاملا منطقی است.
رزومهتان برای مرحله مصاحبه چطور است؟
سابقه تدریس غیر رسمی و همچنین تدریس ضبط شده در فضای مجازی، استخراج مقاله از پایان نامه و …
توصیهتان به داوطلبان آزمون های حقوقی چیست؟
تست های سالیان گذشته و توجه به مباحثی که مورد سوال طراحان واقع میشود به طرز قابل توجهی راه گشاست!
اگر در مواجهه با تست ها پاسخ سوال را میدانستید فوری علامت نزنید! سوال و گزینه ها با دقت ملاحظه شود چون ممکن است از نکته ریزی غافل باشید و در حالی که پاسخ را می دانستید نمره منفی بگیرید!
و اگر در مواجهه با تست ها 50 به 50 بودید یا احتمال می دادید یک گزینه صحیح باشد، چنانچه آن درس را خوب مطالعه کرده بودید و در آن درس از پایه خوبی برخوردار بودید حتما تست بزنید و گرنه خیر! من در زبان به صرف احتمال پاسخ دادم و چون مطالعه خوبی در زبان نداشتم این درس به پاشنه آشیل تبدیل شد! و بالعکس در دروس تخصصی فقه و اصول که به تمامی سوالات پاسخ داده بودم با توجه به مطالعهی خوب، نتیجهی مطلوبی گرفتم.
و حرف آخر؟
در جلسه آزمون و پیش از آغاز تست زدن، متوسل شدم به حضرت فاطمه مطهره، زهرای بتول علیهاالسلام که مطابق معمول الطاف کریمانه خاندان اهل بیت علیهمالسلام شامل حقیر شد.
با تشکر از عوامل پایگاه خبری اختبار و آرزوی موفقیت برای داوطلبین آزمون های حقوقی.