———————————————
برای دریافت فایل اینجا کلیک کنید
———————————————
به نام خدا
سلسله یادداشت های موفقیت در آزمون کارشناسی ارشد۹۴
نوبت هفتم : برنامه ریزی مطالعاتی
نوبت گذشته درمورد "تعیین استراتژی" بحث کردیم . درواقع پس از " هدف گذاری" و " تعیین استراتژی" داوطلب وارد عملیاتی کردن ، تفکرات و اهداف تعیین شده ی خود می شود . بنابراین ، "برنامه ریزی"نقش تعیین کننده ای دراین خصوص خواهد داشت. حسب وضعیت شغلی ، خانوادگی و شخصی داوطلب ، برنامه ریزی او نیز متفاوت است لیکن ما دراین یادداشت عموم داوطلبان را با توجه به وضعیتشان مورد بررسی قرار می دهیم .
۱- گروه بندی داوطلبان
گروه اول : دانشجویان ترم آخر
برای پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد، داوطلبان باید گواهی فارغ التحصیلی خود را هنگام ثبت نام ارائه نمایند . بنابراین آن دسته از دانشجویانی که در شهریور ۹۴ فارغ التحصیل می شوند و مشکل "نظام وظیفه" ( البته فقط آقایان ) نداشته باشند می توانند در آزمون ثبت نام نمایند .
معمولاً دانشجویان ترم هفت ، میانگین بالای ۱۵ - ۱۲ واحد درس را دارند و درگیر حضور در دانشگاه هستند لیکن هر دانشجو باید برنامه ی مطالعاتی خودرا گونه ای تقسیم کند که فرصت مطالعه مفید داشته باشد.
گروه دوم : فارغ التحصیلان حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی با کیفیت علمی ضعیف
این گروه از داوطلبان باید نسبت به سایرین ، تلاش بیشتری داشته باشند زیرا به دلیل بنیه ی علمی ضعیف ، ساعات مطالعه ی بیشتری نیاز دارند . حال اگر مبنای مطالعه از تاریخ نیمه مهرماه باشد ، داوطلب حداقل ۱۲۰ روز امکان مطالعه ی مفید داشته است . حال اگر برنامه ریزی مطالعاتی بر مبنای روزانه ۸ ساعت مطالعه ی مفید باشد ، مطالعه ۱۰۰۰ ساعت بسیار مطلوب و رضایت بخش خواهد بود اما اگر امکان مطالعه بیش از ۶ ساعت در روز امکانپذیر نباشد ، داوطلب نباید روزهای مطالعه ی خودرا از دست بدهد . از اول دی ماه ۹۳ نیزمی بایست حداقل ۱۰ ساعت مطالعه مفید داشته باشد.
گروه سوم : فارغ التحصیلان حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی با کیفیت علمی متوسط
اگر مبنای مطالعه نیمه مهر ۹۳ باشد ، میانگین روزانه حداقل ۷ ساعت برای این گروه الزامی است . دراینصورت تحقق ۱۰۰۰ ساعت مطالعه ی مفید و هدفمند به راحتی امکانپذیر است . داوطلبان این گروه در صورت تحقق چنین ساعات مطالعه ای می توانند به راحتی به میانگین ۶۰ درصد برسند.
گروه چهارم : فارغ التحصیلان حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی با کیفیت علمی خوب
این وضعیت علمی برای شروع مطلوب است و اگر داوطلب خوب بتواند خودرا مدیریت کند ، کسب میانگین علمی ۶۵ درصد به راحتی امکانپذیر خواهد بود . البته باید توجه داشت ساعات مطالعه ی این گروه از تاریخ دی ماه ، حداقل باید روزانه ۶ ساعت باشد که و تحقق چنین نتیجه ای به راحتی قابل دسترسی خواهد بود . ضمناً اگر اعضای این گروه قصد کسب میانگین بالای ۷۰ درصد را دارند ، مطالعه ی روزانه حداقل ۸ ساعت الزامی است .
گروه پنجم : فارغ التحصیلان حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی با کیفیت علمی خیلی خوب
اگر این عزیزان دچار غرور یا مشکلات ناخواسته نشوند ، با برنامه ریزی هدفمند و منسجم خود برمبنای مطالعه ی روزانه حداقل ۵ ساعت به راحتی می توانند مطالعه ی مفید داشته و کسب رتبه ها ی مطلوب درآزمون حق مسلم و قطعی آنها خواهد بود .
۲- منابع مطالعاتی
مسلماً با توجه به تعلق به هریک از گروههای اعلام شده ، منابع و ترتیب مطالعه ی آنها نیز متفاوت خواهد بود . به عبارت دیگر حسب تعلق به هر گروه ، انتخاب منابع و زمان مطالعه یا چگونگی استفاده از آنها متفاوت است که دریادداشت های نوبت ۵ – ۱ درخصوص منابع مطالعاتی بحث نموده ایم.
۳- تقسیم بندی دروس و ساعات مطالعاتی
بسیاری از داوطلبان با این دغدغه و پرسش مواجه هستند که در هر روز کدام دروس را مطالعه نمایند . یک ، دو یا سه درس بیشتر .
در پاسخ باید گفت : ملاک و معیار مشخصی دراین خصوص وجود ندارد لیکن بهتر است هر سه ساعت به مطالعه ی یک درس اختصاص داده شود . بنابراین اگر داوطلب در روز ۶ ساعت امکان مطالعه دارد بهتر است ، آن را برای مطالعه ی دو درس ، مثلاً حقوق مدنی و آیین دادرسی مدنی یا حقوق جزا و آیین دادرسی کیفری اختصاص دهد .
۴- مقررات مشترک
صرفنظر از تعلق به هریک از گروههای اعلام شده ، رعایت نکات و موارد ذیل برای تمام داوطلبان الزامی است :
۱- به ازای هر ۴۵ دقیقه مطالعه ی مفید ، حتماً ۱۵ دقیقه استراحت کنید .
۲- هنگام مطالعه ی منابع مختلف ، حتماً یادداشت برداری یا خلاصه نویسی یا حاشیه نویسی یا علامتگذاری نمایید .
۳- مباحث و موضوعاتی را که به درستی متوجه نشدید را مشخص نمایید تا در دوره های بعدی با دقت بیشتری مطالعه کنید .
۴- هرگاه مطلبی را به درستی آموختید می توانید شروع به تست زنی نمایید .
۵- ممکن است در مطالعه ی منابع یا جزوات با برخی مطالب یا مباحث اختلافی مواجه شوید . حتماً دو نظر موافق یا مخالف را مطالعه کنید و علامتگذاری نمایید . بهتر است مطالب اختلافی را در یادداشت های جداگانه درج نمایید .
۶- فهم و تسلط مطالب هردرس تدریجی است . بنابراین در مطالعه مباحث و یادگیری آنها ، صبور و بردبار باشید .
۷- استرس و اضطراب آزمون را به تدریج در درون خود هضم نمایید . به عبارت دیگر هرچقدر تسلط شما بر مطالب بیشتر شود ، اعتماد به نفس شما افزایش و استرس و اضطراب شما کاهش خواهد یافت .
۸- تمرکز بالا در هنگام مطالعه ضروری است . وسایلی چون تلفن ، کامپیوتر ، اینترنت ، موبایل و ... را در هنگام مطالعه از خود دور کنید . گوش کردن به موزیک و موسیقی یا رادیو و تلوزیون درهنگام مطالعه ، بخشی از تمرکز شمارا زایل خواهد نمود .
۹- انتخاب دوست و همراه مطالعاتی به خصوص برای مباحثه ی علمی در موفقیت شما بسیار مؤثر می باشد . بالعکس افرادی که وقت ، انرژی و انگیزه ی شمارا هدر می دهند ، برای موفقیت شما بسیار مضر خواهند بود . بنابراین از آنها دوری نمایید .
۱۰- براساس تقویم ، برای روزهای تعطیل ، عید ، امتحان پایان ترم و ... از همین امروز برنامه ریزی کنید تا حداقل ساعات مطالعاتی خودرا تضمین کنید . دقت کنید وقت و زمان شما در ۴۵ روز آینده بسیار ارزشمند است . مراقب باشید آن را به راحتی از دست ندهید .
خاتمه :
برنامه ریزی مطالعاتی ، کلید موفقیت شما خواهد بود . درواقع هر داوطلبی با توجه به امکانات و شرایط شخصی ، شغلی و خانوادگی خود می تواند برنامه ی مناسبی را برای خود تهیه و تنظیم نماید . بنابراین فارغ از هرگونه گله و شکایت و اعلام نارضایتی از وضع موجود ، اگر به دنبال موفقیت و قبولی در آزمون کارشناسی ارشد هستید از همین امروز ، ساعات مطالعاتی خودرا تنظیم و برنامه ی روزانه ی خودرا تعریف نمایید . مطمئن باشید با اندکی همت و تلاش می توانید اوضاع را تحت کنترل خود درآورید .
موفق باشید
محمد فرجی
مدیر مؤسسه فرهنگی طرح نوین اندیشه
۹۳/۰۹/۲۶