محمدرضا محمدی متولد 1375 و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد تجارت بین الملل دانشگاه شهید بهشتی است که در آزمون دکتری سال 1404 موفق به کسب رتبه 4 حقوق تجارت و سرمایه گذاری بین المللی شده است.

در ادامه گفت‌وگوی اختصاصی اختبار با این رتبه برتر آزمون دکتری 1404 را می‌خوانید.

لطفا خودتان را معرفی کنید

محمدرضا محمدی متولد سال 1375 هستم؛ در کنکور سراسری سال 1396 رتبه 183 منطقه دو را کسب کردم و تحصیلات لیسانس حقوق را در دانشگاه اصفهان به پایان رساندم.

در سال 1400 مدال طلای المپیاد حقوق را کسب کردم و در رشته تجارت بین الملل در دانشگاه شهید بهشتی پذیرفته شدم. اکنون نیز در کنکور دکتری، گرایش حقوق تجارت و سرمایه گذاری بین المللی، رتبه 4 را کسب کرده ام.

انگیزه تان از تحصیل در مقطع دکتری چیست؟ چرا به کارشناسی ارشد بسنده نکردید؟

انگیزه بنده به دو موضوع عمده برمی گردد: علاقه به تدریس و پژوهش. بنده در همان سالهای ابتدایی ارشد، درس های مقطع کارشناسی را تدریس نمودم. با توجه به انتخاب مسیر تدریس، ادامه تحصیل در مقطع دکتری، هم دانش شخص را در این زمینه عمیق می کند و هم راه را برای هیئت علمی شدن باز می کند. از طرفی، با توجه به تخصصی شدن حقوق، برای تحقیق و پژوهش در این رشته نمی توان صرفاً به ارشد بسنده نمود. به قول یکی از اساتید: مقطع ارشد بدون دکتری، لطف زیادی ندارد. این شد که تصمیم به شرکت در این آزمون گرفتم.

از چه زمان و در چه شرایطی، مطالعه را شروع کردید؟

متاسفانه فضای آموزشی و اقتصادی کشور، تردید های بسیاری را نسبت به ادامه تحصیل در مقطع دکتری ایجاد می کند. بنده نیز تا چند ماه قبل از آزمون، برای ادامه تحصیل تردید داشتم. در  اوایل دی ماه 1403 بالاخره به این تردید ها فائق آمده و شروع به مطالعه منابع کردم. بنابراین زمان مطالعه کمتر از دو ماه بوده است.

 منابع را چطور انتخاب کردید؟

شیوه مطالعه بنده در ابتدا خوانش جزوات اساتید مطرح گرایش حقوق تجارت بین الملل بود. اما پس از مدتی متوجه شدم که چنین جزواتی با وجود ارزش بالای علمی، برای آزمون کارایی زیادی ندارند. به همین دلیل پس از مدتی به توصیه یکی از دوستانم که در سال گذشته رتبه خوبی در این آزمون کسب کرده بودند، عمل کردم و شروع به خوانش منابع آزمونی کردم.

بیشتر روی چه منابعی سرمایه گذاری کردید؟

دو کتاب نفت و گاز و حقوق تجارت بین الملل. اینها منابع اصلی هستند و حتماً باید مطالعه شود. بعد از این بحث قوانین مطرح میشود که باید به خوبی به آنها مسلط بود.

برنامه مطالعاتی تان به چه ترتیبی بود؟

بنده هر مطلبی را که مطالعه می کردم، به شیوه ای اصولی خلاصه برداری می کردم. یکی از دلایلی که در زمانی کوتاه، به این رتبه رسیدم همین بود. سپس در ابتدای روز، در حد نیم ساعت خلاصه های روزهای گذشته را مرور کرده و سپس به مطالعه منابع جدید می پرداختم. از آنجا که قوانین فرار هستند، چند روز قبل از آزمون را نیز به مطالعه این منابع اختصاص دادم.

سطح سوالات آزمون امسال را چطور ارزیابی میکنید؟

سوالات زبان تقریبا هم سطح پارسال بود اما استعداد تحصیلی به نسبت سخت شده بود. در دفترچه اختصاصی نیز، سوالات نفت و گاز به صورت چالشی تری طرح شده بود. با این حال باقی سوالات، استاندارد بود.

برای ادامه تحصیل کدام دانشگاه را انتخاب میکنید؟

تنها سه دانشگاه در مقطع دکترا این گرایش را ارائه می دهند: شهید بهشتی، تهران و تربیت مدرس. به دلیل آشنایی با فضای بهشتی و اراداتی که به اساتید این دانشگاه دارم، اولویت اصلی بنده این دانشگاه است اما دانشگاه تهران نیز جزو گزینه های اصلی بنده خواهد بود.

رزومه تان برای مرحله مصاحبه چطور است؟

بنده مدال طلای المپیاد حقوق دارم و از این لحاظ در مرحله مصاحبه می توانم به  حد نصاب خوبی از امتیازات برسم. علاوه بر این، در حال نوشتن مقاله ای هستم که امیدوارم به مرحله داوری یا چاپ برسد.

توصیه تان به داوطلبان آزمون های حقوقی چیست؟

با توجه به تجربه ای که در آزمون های ارشد و دکترا دارم، توصیه میکنم که حتما از راهنمایی های نفرات برتر سال های گذشته استفاده کنند. در آزمون های حقوقی منابع بسیار مهم هستند. چه بسیار داوطلبان مستعدی که به دلیل خواندن منابع اشتباه، از رسیدن به موفقیت باز مانده اند. بنابراین بهتر است این مهم را جدی بگیرند. از طرف دیگر سعی کنند که گپ تحصیلی نداشته باشند و بلافاصله بعد از ارشد، در کنکور دکترا شرکت کنند

و حرف آخر؟

شرکت در دکترا همیشه با تردید های خاصی همراه بوده است. بنده نیز برای ادامه مسیر تا حدی تردید داشتم. با این حال از خانواده، دوستان و شاگردانم ممنونم که بنده را تشویق به ادامه مسیر کردند.