هیئت وزیران در جلسه 6/8/1403 به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها) و به استناد جزء (6) بند (الف) تبصره (8) ماده واحده قانون بودجه سال 1403 کل کشور، آیین‌نامه اجرایی موضوع جزء یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:

آیین‌نامه اجرایی موضوع جزء (6) بند (الف) تبصره (8) ماده واحده قانون بودجه سال 1403 کل کشور

ماده 1 ) در این آیین‌نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:

1ـ وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی.

2ـ سازمان: سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها.

3ـ پایگاه: پایگاه ملی اطلاعات رفاه ایرانیان.

4ـ دستگاه/دستگاه­‌های اجرایی: دستگاه­‌های اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386.

5 ـ کارگروه تعامل‌پذیری: کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی موضوع ماده (3) قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی مصوب 1401.

ماده2 ـ خانوارهایی که واجد هریک از شرایط زیر باشند، با رعایت ملاحظات اجتماعی و به صورت تدریجی، غیرمشمول حمایت دولت تلقی می‌شوند:

1ـ خانوارهای دارای املاک و مستغلات از جمله باغ ویلاهای مجلل (لوکس) با مجموع ارزش ریالی بالاتر از سیصد و پنجاه میلیارد (000ر000ر000ر350) ریال.

2ـ خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو اتاق (کابین) دارای شماره انتظامی شخصی با مجموع ارزش سی میلیارد (000ر000ر000ر30) ریال.

3ـ خانوارهایی که میانگین مجموع درآمد ماهانه اعضای آنها در فاصله زمانی میان به‌­روزرسانی اطلاعات توسط وزارت (مذکور در ماده (6) این آیین‌نامه) به میزان مندرج در جدول زیر یا بیشتر باشد:

تبصره ـ برای خانوارهای بیش از پنج نفر به ازای هر نفر افزایش، یک واحد به ضریب مندرج در ردیف پنجم جدول فوق اضافه می‌شود.

4ـ خانوارهایی که میانگین ماهانه خرید مجموع کارت­‌های بانکی خانوار از حساب‌های غیرتجاری در درگاه شاپرک (در بازه شش ماهه) به میزان مندرج در جدول زیر یا بیشتر باشد:

تبصره ـ برای خانوارهای بیش از پنج نفر به ازای هر نفر افزایش، مبلغ یکصد و بیست و پنج میلیون (000ر000ر125) ریال به مبلغ مذکور در ردیف پنجم جدول فوق اضافه می‌شود.

5 ـ ایرانیان مقیم خارج از کشور براساس اعلام وزارت امور خارجه.

6 ـ خانوارهایی که بیش از پنج سفر خارجی (در بازه یک­ساله) دارند.

تبصره1 ـ نحوه تشخیص مشمولان بندهای (1) و (2) این ماده در چهارچوب ضوابط مربوط به احکام موضوع جزء (1) بند (ذ) و بند (چ) تبصره (6) قانون بودجه سال 1403 کل کشور خواهد بود.

تبصره2 ـ وضعیت خانوارهایی که واجد شرایط مذکور در این ماده نیستند و غیرمشمول حمایت دولت بوده‌اند، تغییری نخواهد کرد.

ماده3 ـ تشخیص خانوارهای دارای شرایط ویژه که به دلایلی نظیر بعد خانوار، خانوارهای دارای بیماران خاص و صعب‌العلاج، معلولیت و نظایر آن که علی رغم آنکه واجد یکی از ویژگی های موضوع ماده (2) این آیین‌نامه بوده و مشمول حمایت دولت تلقی می‌شوند، برعهده کارگروهی متشکل از وزرات (مسئول کارگروه)، سازمان و سازمان برنامه و بودجه کشور می‌باشد.

تبصره ـ وزارت مجاز است با استفاده از ظرفیت سازمان‌های حمایتی عمومی و دولتی و یا سازمان‌های مردم­‌نهاد، نسبت به پاسخگویی به اعتراضات در موارد لازم اقدام نماید. منابع مالی برای اجرای این ماده از محل اعتبارات مصوب مربوط، به پیشنهاد وزارت و توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تأمین خواهد شد.

ماده4 ـ وزارت مکلف است تشخیص اولیه مبنی بر غیرمشمول بودن خانوارها و علت عدم شمول آنها را از طریق مقتضی به اطلاع سرپرست خانوار برساند. کسانی که به این موارد اعترض دارند می توانند مدارک مثبته ادعای خود را از طریق سامانه مربوط ارائه دهند. وزارت باید ظرف (10) روز مدارک را بررسی و نتیجه آن را ضمن اطلاع به سرپرست خانوار، به سازمان اعلام نماید. وزارت موظف است ظرف یک­ماه از تاریخ ابلاغ آیین‌نامه، با بهبود و به‌­روزرسانی سامانه‌های موجود خود، جهت دریافت و ثبت اعتراض افراد به تشخیص غیرمشمول بودن خانوارها و ثبت مدارک مربوط و نیز اعتراض خانوارهایی که یارانه آنها حذف شده است، نسبت به بررسی اعتراض آنان با استفاده از داده‌های به روزرسانی شده و در دوره‌های زمانی شش‌ماهه اقدام کند.

ماده5 ـ سازمان موظف است نسبت به ثبت­نام از متقاضیان یارانه نقدی ـ معیشتی از طریق سامانه الکترونیکی و درج حساب‌های بانکی از طریق بانک های عامل در سامانه رفاهی سازمان و همچنین رسیدگی به اعتراضات آنها از طریق سامانه مذکور اقدام نماید.

ماده6 ـ به منظور بهبود و به‌­روزرسانی مستمر و تکمیل شناسنامه اقتصادی خانوار در پایگاه، دستگاه­‌های اجرایی از جمله بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلفند حسب درخواست سازمان یا وزارت و مطابق مصوبات کارگروه تعامل پذیری، اقلام داده ای و خدمات بر خط (وب سرویس) مورد نیاز برای ثبت‌نام و صحت‌­سنجی آن (حداکثر دوبار در سال) را به وزارت یا سازمان ارائه کنند.

تبصره ـ کارگروه تعامل پذیری موظف است نتیجه بررسی مجوز دسترسی های لازم به اطلاعات مورد نیاز در اجرای این آیین‌نامه را ظرف یک­ماه به سازمان و وزارت اعلام نماید.

ماده7 ـ وزارت مکلف است با رعایت تشریفات موضوع ماده (3) قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی مصوب 1401، امکان دسترسی کامل برای مشاهده اطلاعات موجود در پایگاه را برای سازمان فراهم سازد.

ماده8 ـ وزارت می تواند جهت پایش و ارزیابی ملاحظات اجرایی و اجتماعی این آیین‌نامه تا پیش از اجرای کامل، آن را در بخش‌های جغرافیایی خاص به نحو آزمایشی اجرا کند.

ماده9 ـ در اجرای آیین‌نامه اجرایی نحوه تعیین و شناسایی خانوارهای ایرانی و اتباع خارجی، موضوع تصویب نامه شماره 164495/ت58717هـ مورخ 17/12/1400، سازمان ثبت احوال کشور موظف است نسبت به اعلام ماهانه ساختار خانوار و تغییرات آن به وزارت و سازمان برای انجام تکالیف مقرر جهت واریز یارانه ظرف یک­ماه از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه اقدام نماید.

تبصره ـ تا زمان نهایی شدن پایگاه خانوار توسط سازمان ثبت احوال کشور، مبنای وسع­سنجی، ساختار خانوار ارسالی ماهانه توسط سازمان به وزارت خواهد بود.

ماده10 ـ دبیرخانه شورای اطلاع‌­­رسانی دولت مکلف است در چهارچوب صلاحیت های قانونی خود و با همکاری سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، ترتیبات لازم برای تسهیل اجرای این آیین‌نامه را به عمل آورد. وزارت و سازمان مکلفند قبل از انجام تکالیف مقرر در این آیین‌نامه و در بازه زمانی مقتضی، دستگاه­‌های مذکور را جهت انجام تکلیف فوق مطلع سازند.

معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف