نکته 103: این جرم زمانی واقع می شود که تشریفات قانونی مربوطه به ورود و خروج کالا و ارز رعایت نشده باشد و شامل کالاهای ممنوعه و ارز می باشد.
نکته 104: الف. قاچاق سازمان یافته: جرمی است که با برنامه ریزی و هدایت گروهی و تقسیم کارتوسط یک گروه، نسبتاً منسجم متشکل از 3 نفر یا بیشتر برای ارتکاب جرم قاچاق تشکیل یا پس از تشکیل هدف آن برای ارتکاب جرم منحرف شده است.
نکته 105: ب. قاچاقچی حرفه ای: شخصی است که بیش از3 بار مرتکب تعدد یا تکرار جرم قاچاق شده است.
موارد زیر از مصادیق قاچاق محسوب می گردد:
1- برنگرداندن کالای اظهارشده به عنوان خروج موقت
2- اضافه کردن کالا به محموله عبوری
3- اظهار کالا به گمرک با اسناد جعلی
4- تعویض کالای صادرات دارای پروانه
5- هرگونه اقدام به خارج کردن کالا از کشور برخلاف تشریفات قانونی
نکته106: وزارت اطلاعات در جرایم موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ضابط محسوب می گردد.
نکته107: مراجع صالح در رسیدگی به جرایم موضوع این قانون، دادگاه انقلاب و سازمان تعزیرات حکومتی است که به این منظورشعب ویژه برای رسیدگی اختصاص می دهند.
نکته108: حکم ماده 702 قانون مجازات اسلامی فقط شامل مشروبات الکلی تولید شده در داخل کشور است.
نکته109: قاچاق مشروبات الکلی، در صلاحیت رسیدگی دادگاه انقلاب است.
نکته110: خرید، عمل آوری، تهیه و عرضه، فروش، حمل و نگهداری و صدور خاویار و ماهیان خاویاری که میزان و مصادیق آن توسط سازمان شیلات انجام می شود و بدون مجوز صورت می گیرد، مشمول مجازات قاچاق کالا است.
نکته111: رسیدگی به جرایم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته وحرفه ای، قاچاق کالاهای ممنوعه و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس یا انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است و سایر پرونده ها، تخلف محسوب و در سازمان تعزیرات حکومتی رسیدگی می شوند.
نکته112: اگر رسیدگی به اتهامات یکی از شرکای جرم در صلاحیت مراجع قضایی باشد به اتهام سایر شرکاء نیز در مراجع قضایی رسیدگی می شود.
نکته113: به کلیه اتهامات رؤسا و اعضای شعب سازمان تعزیرات حکومتی که در مقام رسیدگی به پرونده های قاچاق کالا و ارز مرتکب شوند در دادسرا و دادگاههای مرکز رسیدگی می شود.
نکته114: قاچاق کالا و ارز از مصادیق جرایم اقتصادی محسوب می شود.