الف- خواهان مي‌تواند تا اولين جلسه دادرسي، دادخواست خود را مسترد كند. در اين صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر مي‌نمايد.

ب- خواهان مي‌تواند مادامي كه دادرسي تمام نشده دعواي خود را استرداد كند. در اين صورت دادگاه قرار رد دعوا صادر مي‌نمايد.

ج- استرداد دعوا پس از ختم مذاكرات اصحاب دعوا در موردي ممكن است كه يا خوانده راضي باشد و يا خواهان از دعواي خود به كلي صرفنظر كند. در اين صورت دادگاه قرار سقوط دعوا صادر خواهد كرد.

1- بند الف مادة 107 قانون آيين‌دادرسي مدني مقرر داشته خواهان می‏تواند تا اولین جلسة دادرسی دادخواست خود را مسترد دارد در این صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست را صادر می‏کند.

 

نکته: باید توجه داشت علی الاصول تفاوتی بین آثار قرار ابطال دادخواست و قرار رد دادخواست و قرار رد دعوی وجود ندارد زیرا در هر سة این موارد اولاً هزینة دادرسی مسترد نمی‏شود؛ ثانیاً رونوشت مدارک ارائه شده مسترد نمی‏گردد؛ ثالثاً هیچ کدام از اعتبار امر مختوم برخوردار نبوده و علی الاصول اقامة مجدد دعوا امکان‏پذیر می‏باشد.

ماده 217) اظهار ترديد يا انكار نسبت به دلايل و اسناد ارائه شده حتي‌الامكان بايد تا اولين جلسه دادرسي به عمل آيد و چنانچه در جلسه دادرسي منكر شود و يا نسبت به صحت و سقم آن سكوت نمايد حسب مورد آثار انكار و سكوت بر او مترتب خواهد شد. در مواردي كه رأي دادگاه بدون دفاع خوانده صادر مي‌شود، خوانده ضمن واخواهي از آن، انكار يا ترديد خود را به دادگاه اعلام مي‌دارد. نسبت به مداركي كه در مرحله واخواهي مورد استناد واقع مي‌شود نيز اظهار ترديد يا انكار بايد تا اولين جلسه دادرسي به عمل آيد.

2- مادة 217 ق. آ. د. م مقرر داشته اظهار تردید یا انکار نسبت به اسناد ارائه شده حتی الامکان باید تا اولین جلسة دادرسی به عمل آید. همچنین ادعای جعل نسبت به اسنادی که خوانده در جلسة اول دادرسی ارائه می‏دهد در صورت تمایل خواهان مستنداً به ماده 219 ق. آ. د. م باید در اولین جلسة دادرسی انجام شود.

نکته: اگر خوانده در جلسة اول دادرسی استمهال کرده و بعداً اسنادی را در جلسات بعد به دادگاه ارائه دهد اظهار انکار و تردید یا جعل توسط خواهان در این موارد استثنائاً باید در همان جلسه مطرح شود.