- آنست که موجب اشتغال دادگاه شده و برای دادگاه تکلیف رسیدگی ایجاد می‏نماید به طوری که مطابق ماده 3 قانون آيين‌دادرسي مدني دادگاه به هیچ عذر و بهانه‏ای حتی به بهانه سکوت قانون یا ابهام یا اجمال آن نمی‏تواند از رسیدگی امتناع ورزد.

2- دادخواست محدوده رسیدگی دادگاه را تعیین می‏کند یعنی این که مثلاً دادگاه نمی‏تواند در صدور حکم به بیشتر از خواسته‏ خواهان حکم صادر کند.

3- دادگاه با توجه به دادخواست تقدیمی تشخیص می‏دهد آیا صلاحیت رسیدگی به دعوی را دارد. آیا این دعوی به شکل مطروحه قابل پذیرش هست یا خیر. ملاک این موضوع تاریخ تقدیم دادخواست می‏باشد لذا اگر شخصی در هنگام تقدیم دادخواست ذی‏نفع نباشد اما در هنگام رسیدگی دادگاه یعنی در روز جلسه دادگاه ذی‏نفع باشد در این مورد می‏گویند این دعوی درست طرح نشده زیرا خواهان ذی‏نفع نبوده است.

 

آثار دادخواست نسبت به اصحاب دعوی:

ماده 107) استرداد دعوا و دادخواست به ترتيب زير صورت مي‌گيرد :

الف- خواهان مي‌تواند تا اولين جلسه دادرسي، دادخواست خود را مسترد كند. در اين صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر مي‌نمايد.

ب- خواهان مي‌تواند مادامي كه دادرسي تمام نشده دعواي خود را استرداد كند. در اين صورت دادگاه قرار رد دعوا صادر مي‌نمايد.

ج- استرداد دعوا پس از ختم مذاكرات اصحاب دعوا در موردي ممكن است كه يا خوانده راضي باشد و يا خواهان از دعواي خود به كلي صرفنظر كند. در اين صورت دادگاه قرار سقوط دعوا صادر خواهد كرد.

1- موجب می‏شود یک رابطه حقوقی دادرسی بین طرفین ایجاد شود و به همین دليل است که مطابق ماده 107 قانون آيين‌دادرسي مدني معلوم مي‌شود که خواهان تا کی می‏تواند دادخواست يا دعوي خود را مسترد دارد.

2- دادخواست نمایانگر استحقاق خواهان از آن تاریخ برای مطالبة خسارت تأخیر تادیه می‏باشد زیرا مطابق ماده 522 قانون آيين‌دادرسي مدني صرف انقضای مدت کافی برای مطالبه خسارت تأخیر نیست بلکه علاوه بر انقضای مدت، طلب باید مطالبه شده باشد و بهترین مدرک مطالبه می‏تواند دادخواست باشد.

3- دادخواست خوانده را مکلف به پاسخ می‏کند یعنی اگر خواهان با یک سند غیر واقعی علیه خوانده اقامه دعوی نماید، عدم دفاع خوانده به ضرر او تمام خواهد شد.