با استفاده از طرق مزبور حقیقت را از مجاز تشخیص میدهیم ولی گاهی با فرض تشخیص حقیقت و مجاز مشکل دیگری پیش میآید و آن این است که نمیدانیم گوینده یا نویسنده کدام معنا را خواسته است و به تعبیر اصولی میگویند «معنای مراد چیست؟»
در این هنگام از اصلی به نام اصل حقیقت یا اصالة الحقیقة کمک میگیریم و مي گوييم مراد و مقصود گوینده و نویسنده معنای حقیقی است. اصل در اینجا به معنای ظاهر است ونحوۀ استدلال چنین است كه اگر گوینده یا نویسنده معنای مجازی را میخواست، میبایست قرینهای میآورد و چون قرینه نیاورده ظاهر این است که معنای حقیقی را ارده کرده است نه معنای مجازی را.
نکته: هر گاه در قرار داد استخدام فردی آمده باشد که به تخلفات مربوط به این قرارداد دادگاه رسیدگی میکند و با فرض علم به معنای حقیقی و مجازی دادگاه، تردید شود که آیا منظور دادگاه اداری است (معنای مجازی) یا دادگاه دادگستری (معنای حقیقی)؟ باید با استناد به اصل حقیقت گفت منظور دادگاه دادگستری است.
نکته: هر گاه کسی به دیگری بگوید كه این خانه را به تو تملیک میکنم در برابر آن ماشین، احتمال رود که منظور گوینده عقد بیع باشد یا عقد صلح گفتة او حمل بر عقد بیع میشود چون تملیک حقیقت در بیع است.