- دستور موقت ناظر بر اموري مثل توقيف مال يا انجام عمل (مثلاً در جريان اجراي ثبت) و يا منع از عملي (مثل رفع تصرف عدواني) مي‌باشد.

478- دستور موقت طبق نص ماده 317 قانون آیین دادرسی مدنی به هيچ وجه تأثيري در اصل دعوا نخواهد داشت.

479-  در اموري که تعيين تکليف در آنها فوريت دارد دادگاه به درخواست ذينفع دستور موقت صادر مي‌کند.

480- مرجع رسيدگي به دستور موقت دادگاه صلاحيت‌دار براي رسيدگي به اصل دعوا يا دادگاهي است که دعوا در آن در حال رسيدگي مي‌باشد مگر اينکه موضوع درخواست در مقر دادگاه ديگري باشد.

481- دستور موقت قراري است موقتي و تأميني.

482- اين درخواست مي‌تواند کتبي يا شفاهي باشد و درخواست شفاهي درصورت مجلس قيد و به امضاي درخواست کننده مي‌رسد.

483- فوريت داشتن: تشخيص فوري بودن موضوع با دادگاهي است که صلاحيت رسيدگي به درخواست را دارد و امري قضايي است.

484-  درصورتيکه از قبل اقامه دعوي نشده باشد موعد طرح دعوي پس از صدور دستور موقت حداکثر ظرف20 روز از تاریخ صدور مي‌باشد و تقاضا کننده بايد ظرف اين مدت به منظور اثبات ادعاي خود به دادگاه صالح مراجعه و دادخواست خود را تقديم و گواهي آن را به دادگاهي که دستور موقت را صادر کرده تسليم نمايد در غير اين صورت دادگاه صادر کننده ، به درخواست طرف مقابل از آن رفع اثر خواهد کرد.

485- در دستور موقت دادگاه مکلف است براي جبران خسارت احتمالي که از دستور موقت حاصل مي‌شود از خواهان تأمين مناسبي اخذ کند.

486- اين تأمين ممکن است وجه نقد یا غیر نقد یا ضمانت نامه بانکی باشد و الزامی ندارد که نقداً به صندوق دادگستری پرداخت شود.

487- تعيين نوع و ميزان تأمین مأخوذه از متقاضی دستور موقت با دادگاه است.

488- صدور دستور موقت در هر صورت منوط به سپردن تأمين است و آن را با تأمين خواسته اشتباه نمي‌کنيم چون در تأمين خواسته در 3 حالت نياز  به سپردن تأمين نبود + در دستور موقت تأمين الزاماً وجه نقد نيست ولي درتأمين خواسته اگر مورد خواسته از مصادیق بتد الف و ب و ج ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی نباشد صدور تأمين خواسته منوط بر سپردن تأمين است و الزاماً وجه نقد مي‌باشد.

489- دستور موقت اصولاً پس از ابلاغ قابل اجرا مي‌باشد ولي نظر به فوريت امر دادگاه می تواند مقرر دارد که قبل از ابلاغ اجرا شود.

 دادگاه در صورت مصلحت از دستور موقت رفع اثر خواهد نمود.

490- هر گاه جهت دستور موقت مرتفع شود دادگاه صادر کننده آن را لغو مي‌نمايد و اگر اصل دعوا در دادگاه مطرح باشد دادگاه رسيدگي کننده ، دستور لغو را مي‌دهد.

491-  اجرای دستور موقت مستلزم تأييد رئيس حوزه قضايي مي‌باشد.

492-  در صورتيکه متقاضي ظرف 20 روز از تاريخ صدور قرار تأمين ، اقامه دعوا نکند و يا درصورتیکه دعواي خواهان رد شود ، طرف مقابل مي‌تواند مطالبه خسارت نماید.

493- چنانچه ظرف 1 ماه از تاريخ ابلاغ رأي نهايي براي مطالبه خسارت طرح دعوا نشود به دستور دادگاه از مال مورد تأمين رفع توقيف مي‌شود.

494-  قرار قبول يا رد درخواست دستور موقت مستقلاً قابل اعتراض و تجديد نظر نمي‌باشد و مي‌توان ضمن تقاضاي تجديدنظر به آن اعتراض نمود.

495-  دستور موقت در هر صورت قابل فرجام خواهي نمي‌باشد.

496-  اين درخواست غير مالي است.