- هیچ حکمی را نمی توان اجرا نمود مگر آنکه قطعی شده باشد یا قرار اجرای موقت آن در مواردیکه قانون تعیین نموده است ( مانند ورشکستگی و تصرف عدوانی) صادر شده باشد.

700- تقاضای صدور اجرائیه بر طبق ماده 2 قانون اجرای احکام مدنی در صورتی امکان دارد که حکم به محکوم علیه یا وکیل یا قائم مقام وی ابلاغ شده و محکوم له یا نماینده وی کتباً تقاضا نموده باشند.

701- اجرای حکم با صدور اجراییه امکان پذیر است مگر قانون ترتیب دیگری مقرر نموده باشد.

702- در احکام اعلانی از قبیل اصالت سند یا بطلان سند اجرائیه صادر نمی شود .

703-  در مواردی که اجرای حکم باید به وسیله سازمانها و مؤسسات دولتی و وابسته به دولت انجام شود.

7.4- صدور اجرائیه با دادگاه بدوی است.

705- برگ های اجرائیه به تعداد محکوم علیهم به علاوه 2 نسخه صادر می شود و یک نسخه در پرونده دعوی و نسخه دیگر پس از ابلاغ به محکوم علیه در پرونده اجرایی بایگانی می شود و یک نسخه نیز در موقع اجرا به محکوم علیه داده می شود.

706- ابلاغ اجراییه طبق مقررات آیین دادرسی مدنی و به آدرسی که محکوم علیه در پرونده سابقه ابلاغ دارد انجام می شود.

707- هرگاه محکوم علیه قبل از ابلاغ اجرائیه محجور یا فوت شود اجرائیه حسب مورد به ولی ، قیم ، امین ، وصی ، ورثه ، یا مدیر ترکه  ابلاغ می شود.

708-  هرگاه محکوم علیه پس از ابلاغ اجرائیه محجور یا فوت شود ، مفاد اجرائیه و عملیات به وسیله اخطار به افراد مذکور اطلاع داده می شود.

709- در صورت اشتباه در صدور اجرائیه ، دادگاه می تواند رأساً یا به درخواست طرفین آن را اصلاح یا ابطال نماید یا عملیات اجرایی را الغا نماید و دستور استرداد مورد اجرا را بدهد.

710- در صورتی که در جریان اجرای حکم اشکالی پیش آید ، دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجرا می شود رفع اشکال می شود.

711- رفع اختلافات ناشی از اجرای حکم ، بر عهده دادگاهی است که حکم توسط آن دادگاه اجرا می شود.

712- رفع اختلافات راجع به مفاد حکم و اختلافات راجع به اجرای حکم از جهت اجمال یا ابهام یا محکوم به ، با دادگاه صادرکننده حکم است.

713-  رفع اختلاف ناشی از اجرای رأی داور با دادگاهی است که اجرائیه را صادر کرده است.

714-  اجرای مفاد اجرائیه پس از ابلاغ آن باید در ظرف 10 روز از ابلاغ توسط محکوم علیه انجام شود.

715-  شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به ، مالی را معرفی نماید.

716- هرگاه حکمی پس از اجرا بر اثر فسخ یا نقض یا اعاده دادرسی به موجب حکم نهایی بلااثر شود عملیات اجرایی به دستور دادگاه اجراکننده حکم ، به حالت سابق بر می گردد و در صورتی که محکوم به عین معین بوده و استرداد آن ممکن نباشد ، مثل یا قیمت آن وصول می شود.

717- در موردی که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شود ، از تمام ملک خلع ید می شود ولی تصرف محکوم له در ملک خلع ید شده مشمول مقررات املاک مشاعی خواهد بود ( به تصرف محکوم له داده نمی شود)

718- اگر محکوم به عین معین باشد و در تصرف کسی غیر از محکوم علیه باشد مانع از اقدامات اجرایی نخواهد بود مگر آنکه متصرف مدعی حقی از عین یا منافع آن بوده و دلایلی هم ارائه کند، در این صورت مأمور اجرا 1 هفته به وی فرصت می دهد تا به دادگاه صلاحیت دار مراجعه کند و در صورتی که ظرف 15 روز از تاریخ مهلت مذکور قراری دایر بر تأخیر اجرای حکم به قسمت اجرا ارائه نشود ، عملیات اجرایی ادامه می یابد.

719-  اگر محکوم به عین معین بوده و تلف شده یا به آن دسترسی نباشد قیمت آن با تراضی طرفین و در صورت عدم تراضی به وسیله دادگاه تعیین و طبق مقررات این قانون از محکوم علیه وصول می شود.

720- اگر محکوم به در حالت فوق قابل تقویم نباشد ، محکوم له می تواند دعوی خسارت اقامه نماید.

721- اگر مالی را که توقیف آن تقاضا شده وثیقه دینی بوده یا در مقابل طلب دیگری توقیف شده باشد ، قسمت اجرا به در خواست محکوم له ، توقیف مازاد ارزش مال را حسب مورد به اداره ثبت یا مرجع توقیف کننده مال اطلاع می دهد.

722-  هرگونه نقل و انتقال اعم از قطعی و شرطی و رهنی نسبت به مال توقیف شده باطل و بلااثر است.

723- عدم حضور محکوم له و محکوم علیه مانع از توقیف مال نمی باشد ولی توقیف مال به طرفین اعلام خواهد شد.

724- مال منقولی که در تصرف کسی غیر از محکوم علیه است و متصرف نسبت به آن ادعای مالکیت دارد یا آن را متعلق به دیگری معرفی می نماید ، به عنوان مال محکوم علیه نمی توان توقیف کرد و اگر خلاف ادعای متصرف ثابت شود مسئول جبران خسارات خواهد بود.

725- اموال منقولی که خارج از محل سکونت یا محل کار محکوم علیه باشد در صورتی قابل توقیف است که دلایل و قرائن کافی بر احراز مالکیت او در دست باشد.

726- از اموال منقول موجود در محل سکونت زوجین آنچه معمولاً و عادتاً مورد استفاده اختصاصی زن است متعلق به زن و آنچه مورد استفاده اختصاصی مرد است متعلق به مرد است و بقیه اموال مشترک بین آنها محسوب می شود مگر آنکه خلاف آن ثابت شود.

727-  هرگاه مال متعلق به محکوم علیه نزد شخص ثالث اعم از حقوقی یا حقیقی باشد یا مورد درخواست توقیف ، طلبی باشد که محکوم علیه از شخص ثالث دارد ، اخطاری در خصوص توقیف مال یا طلب و میزان آن به پیوست رونوشت اجرائیه به شخص ثالث ابلاغ و رسید دریافت می شود و مراتب به محوم علیه نیز ابلاغ می شود.

728- شخص ثالث پس از ابلاغ اخطار توقیف نباید مال یا طلب توقیف شده را به محکوم علیه تسلیم کند و در صورت تخلف مسئول جبران خسارت وارده به محکوم له می باشد.

729- از حقوق و مزایای کارکنان سازمانها و مؤسسات دولتی در صورتی که دارای زن یا فرزند باشد یک چهارم و در غیر این صورت یک سوم توقیف می شود.

730- حقوق و مزایای نظامیانی که در جنگ هستند کسر نمی شود.

731- توقیف اموال غیر منقول باعث توقیف منافع آن نمی شود.

732- هرگاه نسبت به مال منقول یا غیر منقول یا وجه نقد توقیف شده ، شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به سند رسمی یا حکم قطعی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف مال باشد از توقیف رفع اثر می شود و در غیر از این صورت عملیات اجرایی ادامه می یابد و مدعی برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه شکایت کند.

733-  شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون پرداخت هزینه دادرسی و تشریفات آیین دادرسی مدنی رسیدگی می شود.

734-  در صورت وجود اجرائیه های متعدد نسبت به یک مال ، بازداشت کننده مقدم یعنی فردی که بازداشت ملک به نفع او مقدم بر سایر بازداشت کنندگان بوده است (بازداشت ملک به نفع او زودتر از  سایرین به اداره مربوطه واصل شده است) به میزان محکوم به بر سایر محکوم لهم حق تقدم دارد.

735- هرگاه پس از صدور اجرائیه بیش از 5 سال بگذرد و محکوم له عملیات اجرایی را تعقیب نکرده باشد ، اجرائیه بلااثر می شود.