انتقال عين موضوع انتفاع به غير (ماده ۵۳ ق. مدني)

فرض كنيد آقاي "الف" حق انتفاع خود را تا دو سال به آقاي "ب" واگذار كرده است. بعد در اثناء مدت آقاي "الف" عين باغ را به آقاي "ج" منتقل مي‌كند مثلاً به وي مي‌فروشد. آقاي "ج" قائم مقام آقاي "الف" شده و اين انتقال باعث زوال حق انتفاع نمي‌شود يعني انتقال عين موضوع حق انتفاع به غير خللي به حق انتفاع وارد نمي‌كند و فقط آقاي "ج" اگر جاهل به اين حق انتفاع بوده مي‌تواند عقد را به استناد خيار تخلف از شرط ضمني فسخ كند و در صورت علم حق فسخ ندارد. از اين جهت گفته مي‌شود خيار تخلف از شرط ضمني زيرا يك شرط ضمني و تباني وجود داشته كه وقتي عين باغ به مشتري منتقل مي‌شود تمام و كمال منتقل شده و كليه حقوق آن باغ به ملكيت مشتري مي رود و اگر مشتري جاهل به اين امر بوده كه حق انتفاع باغ تا دو سال متعلق به منتفع است بناي ذهني و شرط ضمني او مخدوش شده لذا حق فسخ عقد بيع را خواهد داشت.

نكته: اگر مالك عين موضوع حق انتفاع را به خود منتفع منتقل كند حق انتفاع زايل مي‌شود ولي انتقال عين موضوع حق انتفاع به غير موجب بطلان و زوال حق انتفاع نخواهد بود.

نكته: ساير كيفيات انتفاع از مال به نحوي خواهد بود كه در قرارداد ذكر شده يا عرف بدان گونه اقتضاء مي‌كند. بنابراين چه حق انتفاع ناشي از اذن باشد چه ناشي از قرارداد، كيفيت استفاده از مال بنابر بناي مالك قرارداد و عرف مشخص مي‌شود (ماده 54 ق. مدني).