روایت روحانی از گفت‌وگوی تلفنی با رییس‌جمهور آمریکا در سال ۹۲

رئیس‌جمهور گفت: در آخرین لحظات ترک نیویورک پاسخ تلفن رئیس جمهور آمریکا را دادم و در کمتر از 100 روز به توافق موقت ژنو رسیدیم.

 حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در همایش ملی بیمه و توسعه، اظهار کرد: برای اولین بار تقریبا بعد از انقلاب اسلامی در سال 92 در آغاز دولت یازدهم بین وزیر امور خارجه ایران و وزیر امور خارجه آمریکا گفت‌وگو و مذاکره آغاز شد، این کار ممکن است از دید مردمی که در سیاست خیلی سررشته ندارند کار ساده‌ای باشد، اما کار عظیم و بزرگی بود. دلیلش این بود ما به مردم قول داده بودیم در ظرف 100 روز مردم شاهد اولین تحول در زمینه این ریسک باشند.

وی بیان کرد: مشاورین و همراهان من در سفر نیویورک مرا قانع کردند که برای پیشرفت در مذاکرات خوب است من جواب تلفن رئیس جمهور  آمریکا را بدهم، خب این مورد تردید من بود که این کار انجام بگیرد یا نه! وقتی همه مشاورین و همراهان من به اتفاق این نظر را دادند من پذیرفتم و در آخرین لحظاتی که داشتم نیویورک را ترک می‌کردم رئیس جمهور  آمریکا در هتلی که من بودم، به من تلفن زد و من پاسخ تلفن او را دادم.

رئیس جمهور اظهار کرد: این صحبت کوتاه یک ربع تا 20 دقیقه‌ای یک لوکوموتیو بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره بود، یعنی باعث شد اولا چارچوب را با ایشان مشخص کردیم، او سه موضوع را برای مذاکره مطرح کرد و من در آن مکالمه تلفنی ( البته این بحث برای اولین بار است که در یک جمع دارم مطرح می‌کنم چون می‌خواهیم ریسک را کاهش دهیم به هر حال شما صنعتی هستید برای کاهش ریسک).

روحانی ادامه داد: ایشان سه موضوع را با من مطرح کرد و من به ایشان گفتم که راجع به سه موضوع ما آمادگی برای مذاکره نداریم، اما اگر موضوع اول که هسته‌ای است به زودی تمام شد و شما درست اجرا کردید موضوع دوم و سپس موضوع سوم در دستور کار مذاکره ما قرار خواهد گرفت.

گزیده اظهارات رییس جمهور به شرح زیر است:

- امیدوارم روز تجلیل از صنعت بیمه روحیه جدیدی برای همه دست اندرکاران جهت خدمت بیشتر به مردم باشد.

- کار بیمه و عملکرد این صنعت باید به گونه ای باشد که مردم احساس آرامش کنند.

- در آخرین لحظات ترک نیویورک پاسخ تلفن رئیس جمهور آمریکا را دادم و آن صحبت کوتاه 20 دقیقه ای، لوکوموتیو بسیار قوی برای حرکت قطار مذاکره بود و باعث شد در کمتر از 100  روز به توافق موقت ژنو رسیدیم.

- هیچ کس باور نمی کرد که در مذاکرات ما می توانیم از شش قدرت بزرگ دنیا این نکته را بگیریم که ایران حق غنی سازی در کشور خود دارد.

-صنعت بیمه با برجام رونق یافت.

- عربستان و اسرائیل عوامل اصلی نفوذ بر آمریکا برای خروج از برجام و تشدید فشارها بودند.