صلاحيت مجمع عمومي مؤسس

صلاحيت اين مجمع در ماده 74 ل.ا.ق.تجارت در چهار بند بيان شده است:

بند اول: احراز پذيره نويسي و تأمين سرمايه شركت و تصويب اقدامات مؤسسين:

 اولين اقدام مجمع عمومي مؤسس آن است كه بررسي نمايد آيا سرماية موردنظر مؤسسين تأمين شده است يا خير؟ همچنين مبلغي كه مي‌بايست نقداً تأديه گردد و مبلغي كه مي‌بايست نسبت به آن تعهد به پرداخت به عمل آيد آيا صحيحاً صورت پذيرفته است يا خير؟

مي‌دانيم كه قبل از تشكيل مجمع عمومي مؤسس، مؤسسين اقداماتي را به عمل آورده‌اند. مجمع عمومي مؤسس بايستي اقدامات مؤسسين را تصويب نمايد در غير اين صورت همة مؤسسين مستنداً به ماده 23 ل.ا.ق.تجارت در قبال آن اقدام تصويب شده مسؤوليت تضامني دارند. براي مثال محتمل است مؤسسين ادعا نمايند هزينه هايي را كه تا آن لحظه مصرف كرده‌اند صد ميليون مي‌باشد اما محتمل است مجمع عمومي مؤسس فقط 10 ميليون آن را تصويب نمايد. در اين صورت خود مؤسسين در قبال 90 ميليون مازاد مسؤوليت تضامني دارند.

نكته: مجمع عمومي مؤسس با مؤسسين متفاوت است زيرا مجمع عمومي مؤسس جلسه‌اي است متشكل از پذيره نويسان و مؤسسين ولي مؤسسين كساني هستند كه در ابتدا براي تهيه مقدمات تشكيل شركت اقدام مي‌نمايند.

بند دوم: تصويب اساسنامه و عند اللزوم اصلاح آن:

مجمع عمومي مؤسس حق همه گونه تغيير در اساسنامه را دارد. بايد توجه داشت قبل از آنكه مجمع عمومي مؤسس اساسنامة پيشنهادي مؤسسين را تصويب نمايد اصطلاحاً به آن طرح اساسنامه مي‌گويند اما پس از تصويب مجمع عمومي مؤسس، عنوان طرح از آن برداشته شده و به آن اساسنامه اطلاق مي‌گردد.

بند سوم: انتخاب مديران و بازرسان.

بند چهارم: تعيين روزنامه كثير الانتشار.

نكته: در خصوص انتخاب مديران و بازرسان و تعيين روزنامة كثير الانتشار هم مجمع عمومي مؤسس و هم مجمع عمومي عادي هر دو صلاحيت دارند اما تفاوت امر در اين است كه صلاحيت مجمع عمومي مؤسس براي انتخاب اولين مديران، اولين بازرسان و اولين روزنامة كثير الانتشار است اما صلاحيت مجمع عمومي عادي براي انتخاب مديران بعدي، بازرسان بعدي و روزنامه‌هاي كثير الانتشار بعدي مي‌باشد.

نكته: مستنداً به ماده 82 ل.ا.ق.تجارت تشكيل مجمع عمومي مؤسس در شركت سهامي خاص الزامي نبوده و در صورت عدم تشكيل اين مجمع، وظايف اين مجمع را از طريق اعمال ماده 20 ل.ا.ق.تجارت انجام مي‌دهند.

نكته: همچنانكه ملاحظه مي گردد دست مجمع عمومي مؤسس در اتخاذ تصميم راجع به همه چيز باز است.

نكته: مجمع عمومي مؤسس در صورت واجد شرايط قانوني بودن فقط براي يك بار تشكيل مي‌گردد و در آن بار، در خصوص تشكيل شركت اتخاذ تصميم مي‌نمايد.