جلسه دادرسی

- اولين جلسه دادرسي زماني محقق مي‌شود كه موجبات رسيدگي فراهم باشد و خوانده فرصت و امكان دفاع در برابر دادخواست خواهان با لحاظ تغييرات احتمالي آن را داشته باشد.

200- درصورتیکه خوانده در جلسه اول رسیدگی حضور یابد و با امکان و فرصت دفاع از خود دفاعی نکند جلسه اول رسیدگی محقق شده است. 

201-  حضور اصحاب دعوا در جلسه دادگاه اختیاری است و می توانند در صورت عدم حضور لایحه ارسال نمایند.

202- اصحاب دعوا می تواند برای حضور در محاکم وکیل دادگستری معرفی نمایند در این صورت حضور آنها اختیاری است مگر آنکه دادرس حضور شخص خواهان یا خوانده یا هر دو را الزامی بداند.

203- عدم حضور اصحاب دعوی یا وکلای آنان مانع رسیدگی نیست .

204- در مواردی که دادگاه به اخذ توضیح از خواهان نیاز داشته باشد و خواهان حضور نیابد و دادگاه نتواند با اخذ توضیح از خوانده هم رأی دهد دادخواست ابطال می شود.

205- در صورتیکه با دعوت قبلی دادگاه هیچ یک از طرفین حاضر نشوند و دادگاه نتواند در ماهیت دعوا بدون اخد توضیح ، رأی مقتضی صادر کند دادخواست ابطال می شود.

206- چنانچه اخذ توضيح از خواهان لازم باشد و خواهان در جلسه اخذ توضيح حاضر نشود ، عدم حضور خواهان زماني موجب ابطال دادخواست از طرف دادگاه مي‌شود که حتی با اخذ توضيح از خوانده هم امكان صدور رأي نباشد.

207- در صورتیکه خوانده تا پایان جلسه اول دلایلی اقامه کند که دفاع از آن برای خواهان جز با ارایه اسناد جدید مقدور نباشد به تقاضای خواهان و تشخیص موجه بودن آن از سوی دادگاه مهلت مناسب داده خواهد شد.

208- خواهان مي‌تواند در تمام مراحل دادرسي خواسته خود را كم كند.

209- خواهان مي‌تواند فقط در اولين جلسه دادرسي خواسته خود را افزايش دهد ؛ مشروط بر اينكه با دعواي طرح شده مربوط بوده و منشاء واحدي داشته باشد.

به عنوان مثال اگر موجر پس از اقامه دعوي اجور معوقه قصد مطالبه خسارات وارده به مورد اجاره را داشته باشد بايد دعواي اضافي مطرح كند و مستلزم تقديم دادخواست است و نمي‌تواند در غالب افزايش خواسته مطالبه كند. زيرا خواسته اجور معوقه بر مبناي رابطه قراردادي و عمل حقوقي است و خسارت وارد بر ملك بر مبناي واقعه حقوقي و اتلاف است و منشاء واحد ندارند. 

210- دادگاه می‌تواند جلسه دادرسی را به درخواست و رضایت اصحاب دعوا فقط برای 1 بار به تاخیر اندازد.

211- ارائه اصول اسناد مهمترین تکلیف طرفین دعوا است .

212- اگر خوانده اصول اسناد خود را به همراه نياورد و مورد ترديد و انكار خواهان قرار گيرد سند از اعداد دلايل وي خارج مي‌شود.

213- اگر خواهان اصول اسناد خود را به همراه نياورد و مورد ترديد و انكار خوانده قرار بگيرد و دادخواست وي مستند به ادله ديگري نباشد در آن خصوص ابطال مي‌شود.

214- هر گاه يكي از طرفين نخواهد يا نتواند در دادگاه حاضر شود بايد اصل اسناد خود را به دادگاه بفرستد و الا در صورتي كه آن سند مورد ترديد يا انكار طرف واقع شود و سند عادي باشد از اعداد دلايل طرف مستنكف خارج خواهد گرديد.

215- در مورد ادعای جعل به طرف ابلاغ می‌شود و طرف دعوا باید ظرف 10 روز اصل اسناد را به دفتر دادگاه تسلیم کند در غیر این صورت سند از عداد دلایل وی خارج می‌شود.

216- هرگاه در وقت تعیین شده دادگاه تشکیل نشود و یا مانعی برای رسیدگی باشد به دستور دادگاه نزدیک‌ترین وقت رسیدگی ممکن معین خواهد شد.

217- در مواردیکه عدم تشکیل دادگاه منتسب به طرفین نباشد وقت رسیدگی حداکثر ظرف مدت 2 ماه خواهد بود.

218-  درصورتیکه اشخاصی موجب اخلال در نظم دادگاه شوند دستور اخراج ایشان با ذکر نحوه اختلال صادر می گیرد و یا تا 24 ساعت حکم حبس داده می شود و اگر از اصحاب دعوا باشند به 1 تا 5 روز حبس محکوم می‌شوند.