تصحیح رأی

ماده 309) هرگاه در تنظيم و نوشتن رأي دادگاه سهو قلم رخ دهد مثل از قلم افتادن كلمه‌اي يا زياد شدن آن و يا اشتباهي در محاسبه صورت گرفته باشد تا وقتي كه از آن درخواست تجديدنظر نشده، دادگاه رأساً يا به درخواست ذي‌نفع، رأي را تصحيح مي‌نمايد. رأي تصحيحي به طرفين ابلاغ خواهد شد. تسليم رونوشت رأي اصلي بدون رونوشت رأي تصحيحي ممنوع است.

حكم دادگاه در قسمتي كه مورد اشتباه نبوده در صورت قطعيت اجراء خواهد شد.

تبصره 1- در مواردي كه اصل حكم يا قرار دادگاه قابل واخواهي يا تجديدنظر يا فرجام است تصحيح آن نيز در مدت قانوني قابل واخواهي يا تجديدنظر يا فرجام خواهد بود.

تبصره 2- چنانچه رأي مورد تصحيح به واسطه واخواهي يا تجديدنظر يا فرجام نقض گردد رأي تصحيحي نيز از اعتبار خواهد افتاد.

محتمل است در رأی دادگاه سهو قلمی رخ داده باشد، مثل این که کلمه‏ای اضافه یا کم نوشته شده و یا مشخصات طرفین اشتباه نوشته شده باشد و یا در محاسبه اعداد اشتباهی صورت گرفته باشد. در این صورت ماده 309 قانون آيين‌دادرسي مدني مقرر می‏دارد که تا وقتی‏که از حکم دادگاه درخواست تجدید نظر نشده، دادگاه می‏تواند رأساً یا به درخواست ذی‏نفع آن را تصحیح نماید. در چنین صورتی در همه مواردی که می‏خواهند رونوشت رأی اصلی را به کسی تسلیم کنند، تسلیم آن بدون رونوشت رأی تصحیحی ممنوع است.

اگر هنوز این رأی که در آن سهو قلم وجود دارد قطعی نشده و درخواست تجدید نظر شده باشد، در این صورت این رأی توسط دادگاه تجدید نظر اصلاح می‏شود.

نکته: ماده 8 قانون آيين‌دادرسي مدني مبیّن حکمی است که می‏توان بحث فراغ دادرس را از این ماده استنباط نمود.