سلسله یادداشت های موفقیت در آزمون وکالت ۹۳-هفته بیست و ششم : تشریفات برگزاری آزمون وکالت ۱۳۹۳

 

برای دریافت فایل اینجا کلیک کنید


-------------------------------------------------

[poll id="36"]

-------------------------------------------------

به نام خدا


سلسله یادداشت های موفقیت در آزمون وکالت ۹۳


هفته بیست و ششم : تشریفات برگزاری آزمون وکالت ۱۳۹۳


 

آزمون وکالت امسال همچون سال های گذشته به طور همزمان درکانون های وکلای مستقل کشور برگزار خواهد شد و پیش بینی می گردد حدود ۷۰ هزار نفر در آزمون شرکت نمایند که از این تعداد حدود ۱۰۰۰۰ نفر برای اولین بار در آزمون وکالت ثبت نام می کنند . از آنجائیکه این تعداد و بخش عمده ای از داوطلبان اطلاع چندانی از نحوه برگزاری آزمون ندارند . در این یادداشت به تفصیل ، ((تشریفات برگزاری آزمون وکالت۹۳)) را مورد بررسی قرار می دهیم.

۱ انتشار آگهی ثبت نام

آگهی ثبت نام آزمون وکالت ۹۳ درشهریورماه در سایت اتحادیه منتشر خواهد شد و به مدت یک ماه داوطلبان فرصت دارند مدارک مورد نیاز را برای ثبت نام آماده نمایند . این مدارک عبارتند از : کپی شناسنامه و کارت ملی ، عکس پرسنلی ، مدارک فارغ التحصیلی مقطع کارشناسی ، کپی کارت پایان خدمت یا معافیت و... که در آگهی ثبت نام تصریح خواهد شد .

۲- ثبت نام داوطلبان

داوطلبان شرکت در آزمون وکالت ۹۳ در دهه اول مهرماه با مراجعه به سایت سازمان سنجش ، اقدام به ثبت نام اینترنتی خواهند نمود . تاکید می گردد مدارک مورد نیاز باید قبل از این تاریخ آماده شود تا داوطلبان دغدغه ای در این خصوص نداشته باشند .

توجه :

۱- مواعد اعلام شده دربندهای ۱و ۲ ، براساس روال سنوات گذشته بیان شده است . عملیات ثبت نام روند ساده ای دارد لیکن داوطلبان باید ، کانون مورد نظر خود را از قبل مشخص نمایند . انتخاب کانون وکلای مطلوب ، شاخص ها و ویژگی های خاصی دارد که در شهریور ماه طبق یادداشت جداگانه ای به آن خواهیم پرداخت .

۲- ظرفیت کانون های وکلای دادگستری در انتخاب کانون حائز اهمیت است . البته تا لحظه نگارش این یادداشت به طور رسمی ظرفیت کانون ها اعلام نشده است که امیدواریم تا چند هفته آینده به صورت رسمی در این خصوص اطلاع رسانی شود.

۳- بررسی مدارک ثبت نامی داوطلبان

داوطلبان آزمون وکالت طبق آگهی ثبت نام ، مدارک و مستندات مورد نیاز را اسکن نموده و بر همان اساس ثبت نام می نمایند . در بررسی مدارک و فرم های ثبت نام، داوطلبان به سه گروه تقسیم می شوند :

گروه اول : داوطلبانی که مدارک آنها ، کامل و درست بوده است. بنابراین برای آنها ((کارت شرکت در آزمون)) صادر خواهد شد.

گروه دوم : داوطلبانی که مدارک آنها ، دارای برخی نواقص و اشکالات جزیی بوده که صدور کارت برای آنها ، مشروط به رفع نواقص و اشکالات موجود خواهد بود.

گروه سوم : داوطلبانی که برخی مدارک آنها به طور ماهوی دارای اشکال است. مثلاً ایراد در سن داوطلب ( بیش از ۵۰ سال ) یا مدرک فارغ التحصیلی یا کارت پایان خدمت که در اینصورت اساساً این داوطلبان حق شرکت در آزمون را ندارند و کارت شرکت درجلسه ی آزمون نیز برای آنها صادر نخواهد شد.

۴- توزیع کارت

معمولاً چهار الی پنج روز قبل از برگزاری آزمون ، توزیع کارت آغاز خواهد شد. در حال حاضر در آزمون هایی که سازمان سنجش برگزار می نماید توزیع کارت به صورت ((اینترنتی)) است. بنابراین داوطلبان با مراجعه به سایت سازمان سنجش و وارد نمودن ((کد رهگیری)) یا ((کد داوطلبی)) کارت شرکت در جلسه آزمون خود را دریافت خواهند نمود.

۵- رفع نقص

همزمان با مرحله ی توزیع کارت ، مرحل ی رفع نقص ، نیز آغاز می گردد. در اینصورت ، داوطلبانی که صدور کارت آنها دارای اشکالاتی است یا مندرجات کارت آنها با مشخصات واقعی ایشان در تعارض است باید با مراجعه به ((باجه های رفع نقص)) اشکالات و ایرادات موجود را برطرف نموده و کارت شرکت در جلسه آزمون را به صورت صحیح و بدون ایراد دریافت نمایند.

توجه : شرکت در جلسه آزمون وکالت ، بدون کارت امکانپذیر نخواهد بود.

۶- محل برگزاری آزمون

همانطور که می دانیم ، هر داوطلب باید در مرکز کانونی که ثبت نام کرده ، حاضر شده و آزمون بدهد. نشانی مراکز و محل های برگزاری آزمون هر کانون در روز توزیع کارت اعلام خواهد شد. ذکر چند نکته در این مرحله ضروری است :

الف. امکان تغییر یا جابه جایی محل آزمون وجود ندارد. مثلاً داوطلبی در شهر ((مشهد)) زندگی می کند لیکن کانون ((گلستان)) را انتخاب نموده است. در اینصورت وی نمی تواند در شهر ((مشهد)) آزمون بدهد بلکه ملزم است در شهر ((گرگان)) ،         محل برگزاری آزمون کانون ((گلستان)) حاضر بشود.

ب. در کانون هایی که تعداد شرکت کنندگان زیاد است ، حوزه های برگزاری آزمون متعدد خواهد بود.مثلاً در کانون مرکز ، محل برگزاری آزمون شهر ((تهران)) است لیکن حوزه های آن متعدد و مختلف هستند مثل دانشگاههای علم و صنعت ، امیر کبیر، شهید بهشتی ، تربیت معلم ، دبیرستان البرز و ..... .

۷- برگزاری آزمون

آزمون وکالت به طور همزمان و هماهنگ درکانون های وکلای دادگستری مستقل کشور با همکاری سازمان سنجش و آموزش عالی کشور و اتحادیه سراسری کانون های وکلای ایران برگزار خواهد شد.

الف. ساعت آزمون

آزمون وکالت همواره در نوبت صبح برگزار شده و شروع آزمون نیز بین ساعت های ۹-۵/۸ صبح متغیر است.

ب. مدت آزمون

مدت آزمون ۱۲۰ دقیقه معادل ۲ ساعت است. بنابراین ساعت برگزاری آزمون معمولاً ۳۰/۱۰-۳۰/۸ یا ۱۱-۹ خواهد بود. البته ساعت دقیق برگزاری آزمون در روز توزیع کارت اعلام خواهد شد و ممکن است متفاوت با گذشته باشد.

 

ج. دفترچه آزمون

در خصوص دفترچه آزمون ذکر نکات ذیل ضروری است :

یک. دفترچه آزمون یک جلدی است یعنی تمام سوالات در یک دفترچه تدوین می شود .

دو. دروس آزمون و ضرایب آن عبارتند از حقوق مدنی (۳) ، آیین دادرسی مدنی (۳) ، حقوق جزا (۲) ، حقوق تجارت (۲) ، آیین دادرسی کیفری (۲) و اصول فقه (۱) .

سه. چیدمان دروس در دفترچه آزمون متغیر است . ممکن است یک سال اصول فقه درس آخر باشد و سال دیگر درس چهارم.

چهار. تعداد سوالات هر درس ، ۲۰ سوال می باشد و تنوع سوالات آسان، متوسط و سخت در هر درس وجود دارد.

پنج. منبع سوالات هر درس غالباً از قوانین اصلی ، قوانین و مقررات فرعی و آراء وحدت رویه می باشد.

شش. به طور معمول در هر سال یک یا دو درس نسبت به سایر دروس ، ((سخت)) طرح می گردد و داوطلبان باید آمادگی ذهنی مواجهه با این موضوع را داشته باشند و در صورت تحقق این امر روحیه و توان خود را برای پاسخگویی ((متعادل)) برای دروس سخت و ((عالی)) برای دروس آسان حفظ نمایند.

هفت. طرح سوالات به صورت چهار گزینه ای (تستی) است .

هشت. پاسخ غلط دارای نمره منفی است یعنی هر پاسخ غلط (۷/۱) درصد برای داوطلب نمره منفی خواهد داشت و هر سه پاسخ غلط نیز، یک پاسخ صحیح را منتفی خواهد کرد.

نه. هر پاسخ صحیح ، پنج درصد برای داوطلب به ارمغان خواهد آورد.

ده. حداکثر درصد در هر درس ۱۰۰ است که بر مبنای ضریب مربوطه اعمال و محاسبه خواهد شد .

د. چیدمان سوالات

به منظور حفظ امنیت آزمون و جلوگیری از سوء استفاده و تقلب در آزمون ، سازمان سنجش، آزمون وکالت را در دفترچه های مختلف برگزار می نماید. به عبارت دیگر محتوای سوالات برابر و یکسان است لیکن چیدمان سوالات و گزینه ها متفاوت است. به عنوان مثال ، سوال ۱۲ درس حقوق مدنی در دفترچه (A ) ، سوال ۱۸ درس حقوق مدنی در دفترچه (B ) است و این اقدام باعث خواهد شد تقلب از روی پاسخبرگ داوطلب کناری یا جلویی نه تنها مفید نباشد بلکه باعث افزایش نمرات منفی برای وی نیز باشد.

۸- اجرای آزمون

الف . شروع آزمون

این مرحله با تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم آغاز خواهد شد. سپس مسوولین برگزاری آزمون نکاتی را به داوطلبان یادآوری خواهند نمود و رأس ساعت مقرر (احتمالاً با چند دقیقه تأخیر جزیی) داوطلبان شروع به پاسخگویی به دفترچه خواهند نمود.

در این مرحله :

یک. تاخیر جزیی احتمالی برگزاری آزمون نباید آرامش ذهنی و فکری داوطلبان را برهم بزند و داوطلبان باید قبلاً چنین اتفاقاتی را پیش بینی نموده باشند.

دو. داوطلبان باید پاسخ سوالات را با دقت در گزینه های مورد نظر علامت زده و کاملاً سیاه و پر نمایند. بدیهی است کم رنگ بودن گزینه ها یا ناقص پر کردن آنها منجر به نخواندن پاسخ توسط دستگاه تصحیح خواهد شد و حق داوطلب تضییع خواهد شد.

سه. انتقال پاسخ از دفترچه به پاسخبرگ نیز بسیار مهم است. برخی از داوطلبان به علت اضطراب یا استرس آزمون یا سرعت عمل بیش از حد ممکن است گزینه ها را به اشتباه پر نمایند. به همین دلیل پیشنهاد می شود علاوه بر دقت در پر کردن گزینه ها به ازاء هر پنج پاسخ یک بار ، پاسخبرگ نیز مجدداً کنترل شود.

ب . پایان آزمون

پس از اتمام وقت آزمون ، مراقبین اقدام به جمع آوری دفترچه سوالات و پاسخبرگ داوطلبان خواهند نمود. هر چند مدت زمان آزمون ۱۲۰ دقیقه است لیکن به دلیل عدم هماهنگی مسوولین برگزاری ممکن است در برخی از حوزه ها ، مدت آزمون کمتر یا بیشتر شود، به همین دلیل به کلیه داوطلبان پیشنهاد می گردد ، مدت زمان پاسخگویی سوالات را ۱۱۰ دقیقه برآورد نمایند که در پاسخگویی دچار کمبود زمان نشوند. ضمناً به صرف اعلام اتمام وقت توسط مسوولین و مراقبین محترم در سالن برگزاری، داوطلبان باید دفترچه سوالات و پاسخبرگ خود را به مراقبین تقدیم نمایند و از هر گونه بحث ، جدل ، خواهش و تمنا و ....... خودداری نمایند.

توجه : از آنجائیکه مدیریت زمان در آزمون بسیار مهم است به همراه داشتن (( ساعت )) در جلسه آزمون و داشتن " استراتژی تست زنی " الزامی است .

۹- ترک محل برگزاری آزمون

پس از اتمام آزمون داوطلبان به تدریج محل آزمون را ترک خواهند نمود. البته با توجه به کیفیت آزمون و وضعیت علمی داوطلبان، حالات روحی ایشان متفاوت خواهد بود اما آنچه مسلم است این وضعیت موقتی و ناپایدار است و داوطلبان پس از گذشت مدت زمانی به وضعیت طبیعی و منطقی خود باز خواهند گشت.

در هر حال کیفیت آزمون به هر وضعیتی باشد برای همه داوطلبان برابر و یکسان است و عموم داوطلبان باید با صبر و شکیبایی منتظر اعلام ((کلید سوالات)) آزمون باشند.

۱۰- اعلام نتایج آزمون

تقریباً حدود یک ماه الی چهل و پنج روز پس از برگزاری آزمون ، نتایج آن به تدریج در کانون های مستقل اعلام خواهد شد و هر داوطلب با مراجعه به سایت کانون مربوطه و وارد نمودن کد داوطلبی و مشخصات فردی می تواند کارنامه خود را دریافت کند. با اعلام نتایج آزمون و مشخص شدن نفرات پذیرفته شده، مرحله ثبت نام از پذیرفته شدگان آغاز خواهد شد که در این مرحله پذیرفته شدگان به ترتیب رتبه ی اکتسابی در روزهای مشخصی به کانون مربوطه مراجعه و اقدام به ثبت نام خواهند نمود و پس از پایان عملیات ثبت نام ، تشریفات برگزاری آزمون وکالت به پایان خواهد رسید و داوطلبان ((موفق)) آماده ورود به مرحله ی ((کارآموزی)) و ((سایر داوطلبان)) نیز باید با رفع ایرادات و اشکالات موجود خود را برای موفقیت در آزمون سال آینده، مهیا سازند.

خاتمه :

علم و آگاهی نقش بسیار زیادی در موفقیت افراد در حوزه های مختلف دارد لذا اکنون که آگاهی کافی در خصوص نحوه ی برگزاری آزمون وکالت بدست آورده اید ، برای افزایش علم و دانش شما پیشنهاد می گردد با مراجعه به سایت موسسه ،   یادداشت های موفقیت را با دقت مطالعه نموده و تلاش کنید به عنوان یک برنامه و استراتژی مطالعاتی هدفمند قبل از آزمون به آن متعهد و وفادار بمانید . مطمئن باشید موفقیت حق کسانی است که با استفاده از تجربیات و دانش دیگران ، مسیر پیشرفت و موفقیت خودرا هموار می سازند .

توجه :۱- یادداشت بعدی با عنوان " ۳ گام مهم تا موفقیت در آزمون وکالت ۹۳ " در تاریخ ۹۳/۰۵/۱۲تقدیم خواهد شد.

۲- ثبت نام در باشگاه وکالت ۹۳ ، به عموم داوطلبان آزمون پیشنهاد می گردد .

موفق باشید


محمد فرجی


مدیر مؤسسه فرهنگی طرح نوین اندیشه  


۹۳/۰۴/۲۹